Top

Beauty bloggers stimuleren overmatig make-up gebruik

Hoeveel vrouwen gaan in er Nederland in hun stiletto’s naar het strand? Weinig. Toch zijn er groepen vrouwen die dagelijks rond lopen met make-up alsof ze naar een gala feest gaan. Reden: ze worden gestimuleerd door o.a. beauty bloggers die belachelijke eisen stellen aan hedendaags make-up gebruik, aldus Nick Barose, make-up artist van o.a. Lupita Nyongo. Really?

Shapen als een pro

Naar aanleiding van mijn contoure sessie at home (dit is namelijk hot in beauty blog land), plaatste ik de onderstaande foto op Facebook met de vraag: “Wie van jullie doet er wel eens aan contouren & highlighten? Hoe vaak doe je dit? Wekelijks of eigenlijk nooit?”

contouren met make-up

Ik stelde deze vraag omdat ik erg benieuwd was naar jullie antwoorden. Tegenwoordig kun je namelijk geen enkele (Amerikaanse of Engelse) beauty blog meer bekijken zonder het gevoel te hebben dat je eruit moeten zien als celeb of Barbie. Zo flawless mogelijk, zogenaamd pretenderend “I woke up like this…” Ik was dus erg benieuwd hoeveel van jullie er daadwerkelijk regelmatig shapen als een pro.

Jullie Facebook reacties 

De reacties waren verschillend en varieerden van:

 • “alleen voor mijn blog foto’s”;
 • “ik highlight wel dagelijks onder mn ogen. En een beetje bronzer om te shapen. Niet te veel, anders wordt het onnatuurlijk”;
 • “nooit…aint nobody got time fo thát”
 • tot “er zat een meisje in de trein die was bezig met opmaken…. Allerlei penselen kwamen er aan te pas. Het resultaat was prachtig, maar eigenlijk had ze het niet nodig. Het was een mooi meisje met een gaaf gezicht.”
Anderen lazen ook
Make-up Brush 112: waar gebruik je deze make-up kwasten voor?

“Je ziet er in real life anders uit dan op de foto…” 

I love me some make-up en daarom blog ik er ook graag over, maar het is niet mijn streven vrouwen te stimuleren er onnatuurlijk uit te zien. Op het moment dat men de opmerking maakt “je ziet er in real life anders uit dan op de foto”, weet je voldoende. Waarom zou je er compleet anders uit willen zien met make-up? Zou het make-uppen niet langer dan 3 minuten moeten duren, bij wijze van spreken?

 photo Nick_Barose_zps4ab746c6.jpg

Make-up artist Nick Barose,

Belachelijk

Make-up artist Nick Barose, verantwoordelijk voor o.a. de flawless Red Carpet looks van Lupita Nyongo, vindt van wel. Getuige zijn Instagram account en bijbehorende pittige opmerkingen, vindt hij overdreven make-up gebruik in real life belachelijk. Vrouwen met wenkbrauwen zoals op de onderstaande foto’s vindt hij bijvoorbeeld verschrikkelijk, ondanks dat dit een trend lijkt te zijn onder veel vrouwen.

Beauty bloggers 

Zo ridiculiseert hij tevens beauty bloggers en hun shape en contoure tutorials. Volgems hem beginnen we steeds meer in een wereld te leven waarin vrouwen worden verteld belachelijke dingen te doen qua make-up gebruik:

 photo Beauty_blogger_Huda_Beauty_zps69860695.png

de populaire Beauty blogger Huda Beauty

“to me, real life makeup and photo shoot make-up are two totally different things. Make-up works with light. For me, I can contour in a photo shoot, because I know the light is going to be controlled. Contouring for every day just isn’t realistic unless you are Kim Kardashian and can hire people to follow you around, like a camera crew with a light. But light conditions change throughout the day,” aldus Nick Barose.

Kim Kardashian shaping photo Kim-Kardashian-contouring_zpscc9b42e9.jpg

De beroemde Kim Kardashian contouring foto

Contouring at McDonald’s

“I was at the doctor’s office the other day, and the nurse knows what I do for work. She was asking me, “What contouring palette should I het?”…. That’s the craze right now. You see contour on the subway or at McDonald’s. It just doesn’t work. Just as you’re not going to wear stilettos to the beach (unless maybe you are on a TV show), it’s the same with make-up. In real life, if you walk around with too much contour, it will cast a shadow under your eyes. Too much white concealer under the eyes is too bright, although it’s meant to be correcting. You can’t just give yourself a new face. People start to expect too much of make-up.”

Anderen lazen ook
De 6 meest populaire DIY blog artikelen

If you can’t leave the house without contouring

“We live in a world now where more and more people don’t want to be different, they want a uniform. They think, If you have a face like this, you have to correct it and contour and make your eyebrows like this. For me, I just feel like makeup should be fun. When you approach it from the point of view of “My nose is too big; my face is too round,” it seems less fun. You can’t leave the house unless you contour your cheek? That’s not fun.”

 photo Lupita_Nyongo_make_up_zps841c6205.jpg

Lupita Nyongo

Instagram filters

“I’m lucky I work with actors. They understand that looking good on the red carpet is part of their job, but that’s not how they look every day. They understand what makeup can do and what it can’t do. People do contour and filters and put it on Instagram, but in real life, you don’t have a filter.”

Q | Yay or Nay? Stimuleren beauty bloggers vrouwen om te veel make-up te gebruiken?

Bron interview Nick Barose: thecut.com

 

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Idwerd says

  Ik ben het compleet met je eens! Ik draag alleen eyeliner en mascara en dat kost me per dag misschien 2 minuutjes. Ik voeg er hooguit nog wat concealer aan toe als ik wallen onder mijn ogen heb. En verder laat ik mijn huid gewoon het licht zien. Maar ik hou er ook echt wel van om naar een feestje wat oogschaduw op te doen en mijn wenkbrauwen iets sterker aan te zetten. maar shapen en een dikke laag foundation is er bij mij niet bij.

 2. Dammi says

  Hmm goede vraag,..ik denk dat mensen die gevoelig zijn dus bijv onzeker zijn over zichzelf wel gestimuleerd worden. Of nee zichzelf laten stimuleren je kiest er alsnog zelf voor toch 🙂 Maar over het algemeen vind ik het iets persoonlijks,…..i love beauty bloggers maar ik ga echt niet contouren enzo ik draag zelfs bijna nooit make-up. Dat is mij ding. Maar er komt altijd wel een tijd dat je hun tips kan gebruiken! .zolang je je fijn voelt maakt het niet uit wat iemand zegt of denkt toch 🙂 gewoon contouren als je dat wilt dames&heren haha. X dammi

 3. Jessica says

  Ik vind niet dat je daar over kunt oordelen, iedereen voelt zich op een andere manier prettig. Ik stap net zo lief met een volledige make-up de deur uit, maar ook zonder make-up ga ik rustig shoppen. Ik geloof niet dat beautybloggers daar in meedragen, misschien is make-up wat meer mainstream geworden ja, maar is dat erg? Nu ga ik even boodschappen doen, met een full-face make-up op 😉

 4. Benay Vaneese says

  Ik ben het wel meer gaan gebruiken sinds ik beautyblogs lees. Ben ook heel snel beïnvloedbaar, dus deels wel maar ik gebruik niet extreem veel door blogs te lezen en youtubefilmpjes te kijken.

 5. Ansuya Lalay says

  op het ogenblik draag ik geen make up. Vind het onnodig, alleen als ik naar iemand toe ga eyeliner en mascara.
  Feestje betekent voor mij een feestje. 🙂 Dan zorg ik er wel voor dat ik alles op heb en de ouderdomspigmentatie (die ik waarschijnlijk alleen maar zie) conceel. Oogschaduw en dan of liefst heel “Your eye” bald colours like green en blue en anders zo zacht mogelijk met roze en bruine tinten zodat het niet opvalt maar toch je ogen naar buiten springen.
  En ik doe maar wat want als ik sommige tutorials zie dan heb ik zoiets pfff dagtaak lol hahahaha. Wel tijd voor maar absoluut geen zin in 🙂

 6. Kirsty says

  Ik denk dat je moeilijk kunt zeggen dat vrouwen door beautyblogs (extreem) veel make-up gaan gebruiken, omdat de een gevoeliger er voor is zoiets nadoen dan de ander. De interesse voor make-up moet denk ik al wel ergens in diegene zitten. Zelf had ik voordat ik ooit van blogs had gehoord al een liefde voor make-up, dus ik droeg al foundation, concealer, blush, poeder, oogschaduw en mascara. Toen zag ik dat je wenkbrauwen doen, een beetje highlighter en zo af en toe een beetje bronzer ook leuk kon staan en ben ik weer meer gaan oefenen met eyeliner; ik droeg af en toe wat potlood maar niet zo vaak. Bij mij is mijn make-upgebruik dus wel iets toegenomen, maar voor mij is make-uppen ook echt iets dat ik superleuk vind. Zolang het leuk blijft denk ik dat het ook niet uitmaakt of je veel of weinig make-up draagt. Iedereen moet lekker doen waar hij/zij zich het best bij voelt! 🙂

 7. Madelon says

  Ik denk wel dat beautybloggers meer make-up dragen stimuleren. Een beetje het idee van dat veel vrouwenmagazines (te) dunne modellen gebruiken en zo een beeld creëren van hoe vrouwen er uit ‘horen’ te zien. Ik vind het juist goed als beautybloggers ook laten zien dat je niet constant met een dikke laag plamuur hoeft te lopen.

 8. Akosua says

  Ik ben het er eigenlijk wel mee eens. Eén van de redenen dat ik mijn beautyblog ben begonnen was omdat ik het zat onrealistische make up routines te zien. Toen afgelopen zomer de mussen van het dak vielen en ik bij het zetten van één stap me al kapot zweette kwamen zij met dagelijkse make up routines voor de zomer. Ik dacht nu komt het een stripped down make up look. Maar nee hoor, primer, foundation, blusher, highlighter, bronzer, poeder, het kon niet op. En ik denk dat vrouwen toch onbewust het gevoel krijgen dat, dat het nieuwe normaal is. Dat is gewoon niet zo, als je om je heen krijgt. Tuurlijk de ene is daar meer of minder gevoelig voor dan een ander, maar het beïnvloed zeker wel de make up cultuur.

 9. Jaleesa says

  Ik ben het er zeker mee eens dat beautybloggers (overmatig) make up gebruik stimuleren. Tis nameijk geen toeval dat winkels en merken steeds meer met beautybloggers willen werken 😛 Dat is zeker niet erg, maar er is hierin zeker een oorzakelijk verband. Media en bloggers staan steeds dichter bij elkaar.

  Je moet het inderdaad wel eerst leuk vinden sowieso, dan kan je ook makkelijker gestimuleerd worden om het vaker te gebruiken. Dat verschilt per persoon, hoewel ik het wel vaker zie gebeuren laatste tijd. Ik denk dat de mensen die bijna geen makeup droegen nu iets vaker makeup dragen, en vroegere makeup liefhebbers nu enthousiaster erdoor zijn geworden. Dat is iedergeval wat ik merk in m’n omgeving. Je kan heel veel leren van beautybloggers, maar het kan vanachter de PC al gauw lijken op een dagelijkse standaard.

  Ikzelf draag niet veel makeup (behalve op feestjes!), maar heb wel eens wat aan de tips van bloggers en hun makeup looks. Ik vind het vooral belangerijk om blogposts als richtlijnen te zien.

 10. Darcy says

  Ik ben zelf wel altijd van het contouren, niet omdat bloggers vertelde mij dit te doen, maar gewoon omdat ik het super mooi vind! Ik doe het niet dagelijks, maar wel standaart met uitgaan. Soms ook overdag als ik de tijd er voor heb.

 11. Saartje says

  Persoonlijk vind ik dat het hier in Nederland wel mee valt. In Amerika en Engeland zie ik de meeste beauty bloggers echt met een super strakke dikke foundation huid in hun video’s. Een enorme laag make-up en de ene laag gaat over de andere laag. En dit iedere keer weer in ieder filmpje. Dit vind ik bij de Nederlandse beautybloggers wel mee vallen, de meeste vinden een lichte BB of CC cream voldoende, maar plaatsen ook juist vaak video voor een natuurlijke look of een dagelijkse routine look met alleen wat mascara, eyeliner en lipstick. Het hangt denk ik heel erg van de mentaliteit af, want in Amerika is het altijd de bigger the better en hier in Nederland zijn we toch wat meer nuchter daarin. x

 12. Kiran says

  Naar mijn idee laten beautybloggers zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op beautygebied. Hun blogs zijn er (voor mij) als inspiratie. Ik ben het er dus niet mee eens dat beautybloggers overmatig stimuleren. Je kiest er zelf voor om bepaalde dingen wel of niet te doen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit gebruik gemaakt van contour make-up. Ik vind het namelijk niet mooi: te “plastic” en onnatuurlijk. Ik begrijp wel dat het wordt gebruikt bij fotoshoots. Ik denk wel dat sommige vrouwen snel beïnvloedbaar zijn (zeker in Hollywood) en graag meegaan met de nieuwste trends, in dit geval op beautygebied. Alsnog kun je niet het vingertje wijzen naar beautybloggers vind ik.

 13. Ashlee Janelle says

  Ik denk dat er idd ern aantal vrouwen zijn die MEER make up zijn gaan gebruiken door alle tutorials maar ook freelance of hobby visagist zijn geworden door alle tips & tricks die je nu op alle social accounts van alle beauty bloggers kan vinden. Persoonlijk houd ik ervan om mezelf (elke dag) op te maken maar dat zijn de standaard dingen: foundation, eyeliner, beetje concealer en mascara maar ondanks dat ben ik er niet verslaafd aan (ik looo vandaag de hele dag zonder make up). De beautybloggers hebben mij zeker gestimuleerd en geinspireerd om een aantal make up producten aan te schaffen en hoe ik moet shapen en contouring. Maar meestal schaf ik al deze toepassingen aan als ik uitga.

 14. Valerie says

  Leuk artikel! ik merk aan mezelf dat het alles of niets is.. of geen make up of foundation wenkbrauwen lipgloss.. ik voel mij wel prettiger als ik make up op heb.. maar vaak is ‘s ochtend alleen douchen en de deur uitrennen mijn keuze 🙂 ik voel me daarin niet overmatig gestimuleerd door beauty bloggers. Wél heb ik mezelf voorgenomen om niet alles te kopen wat ik wil, maar na te denken of ik het ook nodig heb.. Dat lukt de ene keer beter als de andere 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar