Skip to Content

Leeftijd: de truc om er minstens 2 jaar jonger uit te zien

Dure operaties zijn niet nodig: het geheim om er jonger uit te zien is een blij gezicht. Uit onderzoek van huidverzorgingsmerk NIVEA blijkt dat een lach gemiddeld twee jaar van je leeftijd af haalt.

Relatie tussen emotie en geschatte leeftijd

Aan 2000 mensen werd gevraagd om de leeftijd te schatten van 12 vrouwen die ieder drie verschillende emoties uitbeeldden: blij, neutraal en verdrietig. De emotie met het grootste effect is de blije emotie: hierbij werden de vrouwen ruim twee jaar jonger geschat. Een verdrietige uitdrukking telt een jaar bij de leeftijd op.

Minstens 2 jaar van je leeftijd af: zo zie je er jonger uit

Psycholoog Positieve Psychologie, Miriam Akhtar legt uit: “er zijn doorgaans meerdere aanwijzingen waarmee we de leeftijd van een persoon kunnen schatten. Echter, als alleen maar het gezicht te zien is dan is de uitdrukking op het gelaat allesbepalend”.

De voordelen van lachen

“Er valt veel te zeggen voor een dagelijkse dosis aan lachen. Het feit dat het je helpt er jonger uit te zien, is slechts een van de voordelen”, zegt Miriam. Mensen die veel lachen, ervaren een schat aan voordelen, van meer energie tot een groter succes in het leven. Tevens is het zo dat lachen stress vermindert, het ervoor zorgt dat het gelukshormoon endorfine vrijkomt en het lichaam zich ontspant zodat we er minder vermoeid uitzien. Het regelmatig oefeningen doen met de gezichtsspieren, wat je met lachen doet, zorgt er ook voor dat de bloedcirculatie in het gezicht toeneemt. Dit kan bijdragen aan een jonger uiterlijk.”

Over het onderzoek

In maart 2015 is er een onderzoek uitgevoerd dat de perceptie van de gezichtsuitdrukking, leeftijd en emotie onderzocht onder 12 vrouwen tussen de 28 en 69 jaar. Drie emoties werden gefotografeerd: blij, neutraal en verdrietig en deze beelden werden getoond aan drie aparte focus groepen (2000 mensen in totaal) uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Scandinavië via een internet portaal. Zij kregen elk in willekeurige volgorde een gezicht te zien met een van de drie emoties. De deelnemers werden gevraagd om de leeftijd van de persoon in hele getallen in te schatten van 1 tot 100 jaar. Tevens werd hen de vraag gesteld om de vrouwen op de foto’s een cijfer tussen de 1 en de 9 te geven waarbij 1 blij is en 9 verdrietig. De 12 foto’s waren slechts eenmaal te zien door de deelnemers verdeeld over de verschillende groepen.  Dit onderzoek is afgeleid van een procedure gebruikt door Ebner et al. (2010) en is gebaseerd op een eerder onderzoek (Voelke et al., 2012) die de Ebner et al. beelden gebruikte om een leeftijd inschattingsexperiment uit te voeren; dit vormde de basis voor de experimentele aanpak die in dit onderzoek is gebruikt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.