Skip to Content

Is positieve discriminatie in mijn voordeel?

Positieve discriminatie? “Who cares?” of “is het weer zo ver…?” zullen velen denken. Tja, het is ook een vermoeiende discussie. Eentje die ik tot voor kort ook niet wilde voeren tot ik opeens zelf het lijdende voorwerp werd.

Fris uit school begaf ik mij op de banenmarkt, die er voor mij als hoogopgeleide rooskleurig uit zag. Vol goede moed plaatste ik mijn cv op een vacaturebank op het Internet. De besteedde 30 minuten wierpen niet echt hun vruchten af, maar geduldig wachtte ik af.

De bittere waarheid….

Op een dag ging plotseling mijn mobieltje over, op een tijdstip waarop al mijn werkende vrienden nooit bellen. Het moest dus wel een gretige werkgever zijn die niet om mijn fantastische kwaliteiten heen kon.

Ik had gelijk, het was raak. Ik mocht op gesprek bij een internationale non-profit organisatie. Oh, wat was ik blij! Natuurlijk mocht ik er aan de slag. Ik had immers een geweldig cv. Maanden later kwam ik achter de bittere waarheid…..

“Jij bent toch alleen aangenomen omdat je allochtoon bent! Ach meid, dat weet iedereen. D’r is nog bijna ruzie geweest in het team omdat we het allemaal eerst nog moesten zien.”

een collega

Tijdens de lunch kwam mijn nieuwe praatgrage collega met de mededeling:

“Jij bent toch alleen aangenomen omdat je allochtoon bent! Ach meid, dat weet iedereen. D’r is nog bijna ruzie geweest in het team omdat we het allemaal eerst nog moesten zien. Kan je je voorstellen: een jonge allochtoon in het team!

Vincent was zelfs tegen! “Nooit genoeg ervaring en kan ze wel normaal Nederlands spreken en schrijven??”, zei die. En ook nog een alleenstaande moeder? Niet doen jongens, da’s vragen om problemen.”

Nee, hij vond het niks. Niet tegen hem zeggen hoor, ik vind het namelijk best een leuke gozer. Hé, dat was een lekker broodje, vond je niet? Ga je mee, we moeten weer hoor!”

Ontgoocheling. Puur en alleen een testcase! Het was hun allochtone doelgroep, waar ze elke dag mee te maken hadden, waardoor ze besloten mij aan te nemen. Positieve discriminatie, omdat ik nog wel eens van pas kon komen…

Een gouden kans dankzij positieve discriminatie

Internationaal geschoold verdorie! Afgestudeerd in het buitenland met goede cijfers én tussen de boeken door nog een kind gekregen: het telde allemaal niet mee. Ik was geschokt. Zwaar teleurgesteld. Waarom? Omdat het ronduit beledigend was! Uiteraard speelde mijn ego ook mee. Niet zo vreemd, de meeste mensen die ik ken worden liever beoordeeld op hun vaardigheden dan op hun uiterlijk. Allemaal, blank en gekleurd!

Uiterlijk onbelangrijk?

Uiteindelijk lukte het mij om me erover heen te zetten. Al was ik wel een illusie armer. Uiterlijk onbelangrijk? My *ss. Maar eerlijk is eerlijk, ik kreeg een gouden kans.

Dankzij deze positieve discriminatie kwam ik in een functie terecht die anders geheid aan mijn neus voorbij zou zijn gegaan. Bovendien heb ik mijn voormalige werkgever laten zien dat ik een waardevolle aanwinst was.

Yeah, I told’ em. Dus mensen, bedankt voor de opslag. Bedankt voor het kunnen aanvullen van mijn cv…

Heb je dit al gelezen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mieke | mieksmind

Friday 20th of July 2018

Wat een verhaal zeg! Je maakt wat mee met solliciteren. Maar je weet wat ze zeggen; wie het laatst lacht, lacht t best

MacBlogster

Friday 20th of July 2018

Precies. Doe ik nu ook ;-)

Mariëlle

Friday 20th of July 2018

Ha wie had dat van tevoren gedacht. Aan de ene kant jammer, ik snap zeker dat je ego een deuk heeft opgelopen. Mij zou dit ook niet in de koude kleren gaan zitten. Aan de andere kant mooi dat in plaats van altijd maar de negatieve kant te ervaren van discriminatie het nou eens voordelig uitpakt ;). Ik heet van voren Mariëlle, maar met mijn achternaam en uiterlijk heb ik altijd problemen gehad. Gelukkig heb ik een goede opleiding genoten een cv met prima ervaring, maar toch zie je dat men bij sollicitaties gelijk vraagt, waar komt het kleurtje vandaan? In het begin vooral toen ik jong was kon me dit nog wel is steken. Of als er werd gezegd je bent zeker marokkaans of niet? Nee, ik ben een troste mix van surinaams-hindoestaans en nederlands. Maar bij de uitleg surinaams-hindoestaans werd het al snel te moeilijk... Nu ouder en wijzer kan ik er om lachen, maar ik kan me wel voorstellen dat anderen dit niet kunnen. Geniet van je job meis en fijn te horen dat je het tegendeel bewezen hebt ;) en mooi dat je dit toch even op je blog de revue het laten passeren, zo dat de hele wereld dit kan lezen ;)

MacBlogster

Tuesday 24th of July 2018

Zo zie je maar waar dat het uiterlijk een grotere rol speelt dan we uiteindelijk allemaal willen geloven. Ik dacht trouwens ook dat je Marokkaans was ;-) Hindoestaans-Nederlands had ik niet snel verwacht, but who cares what I think. You bring best of both worlds :-) en het belangrijkst is dat je inderdaad zelf trots bent op je afkomst en de rijkdom die hebt meebrengt.

MacBlogster

Thursday 16th of May 2013

Positieve discriminatie, mijn ervaring: http://t.co/VUqjyMKmLx

MacBlogster

Wednesday 15th of May 2013

Zucht.... http://t.co/kNqzPj2GKb

Flaviena

Wednesday 15th of February 2012

Wat een verhaal... ! En mooie quote erbij trouwens, 'Whatever you are, be a good one!' Thats right!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.