Top

Is positieve discriminatie in mijn voordeel?

Positieve discriminatie? “Who cares?” of “is het weer zo ver…?” zullen velen denken. Tja, het is ook een vermoeiende discussie. Eentje die ik tot voor kort ook niet wilde voeren tot ik opeens zelf het lijdende voorwerp werd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram


Fris uit school begaf ik mij op de banenmarkt, die er voor mij als hoogopgeleide rooskleurig uit zag. Vol goede moed plaatste ik mijn cv op een vacaturebank op het Internet. De besteedde 30 minuten wierpen niet echt hun vruchten af, maar geduldig wachtte ik af.

De bittere waarheid….

Op een dag ging plotseling mijn mobieltje over, op een tijdstip waarop al mijn werkende vrienden nooit bellen. Het moest dus wel een gretige werkgever zijn die niet om mijn fantastische kwaliteiten heen kon. Ik had gelijk, het was raak. Ik mocht op gesprek bij een internationale non-profit organisatie. Oh, wat was ik blij! Natuurlijk mocht ik er aan de slag. Ik had immers een geweldig cv. Maanden later kwam ik achter de bittere waarheid…..

Tijdens de lunch kwam mijn nieuwe praatgrage collega met de mededeling:

“Jij bent toch alleen aangenomen omdat je allochtoon bent! Ach meid, dat weet iedereen. D’r is nog bijna ruzie geweest in het team omdat we het allemaal eerst nog moesten zien. Kan je je voorstellen: een jonge allochtoon in het team! Vincent was zelfs tegen! “Nooit genoeg ervaring en kan ze wel normaal Nederlands spreken en schrijven??”, zei die. En ook nog een alleenstaande moeder? Niet doen jongens, da’s vragen om problemen.” Nee, hij vond het niks. Niet tegen hem zeggen hoor, ik vind het namelijk best een leuke gozer. Hé, dat was een lekker broodje, vond je niet? Ga je mee, we moeten weer hoor!”

Ontgoocheling. Puur en alleen een testcase! Het was hun allochtone doelgroep, waar ze elke dag mee te maken hadden, waardoor ze besloten mij aan te nemen. Positieve discriminatie, omdat ik nog wel eens van pas kon komen…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een gouden kans dankzij positieve discriminatie

Internationaal geschoold verdorie! Afgestudeerd in het buitenland met goede cijfers én tussen de boeken door nog een kind gekregen: het telde allemaal niet mee. Ik was geschokt. Zwaar teleurgesteld. Waarom? Omdat het ronduit beledigend was! Uiteraard speelde mijn ego ook mee. Niet zo vreemd, de meeste mensen die ik ken worden liever beoordeeld op hun vaardigheden dan op hun uiterlijk. Allemaal, blank en gekleurd!

Uiterlijk onbelangrijk?

Uiteindelijk lukte het mij om me erover heen te zetten. Al was ik wel een illusie armer. Uiterlijk onbelangrijk? My ass. Maar eerlijk is eerlijk, ik kreeg een gouden kans. Dankzij deze positieve discriminatie kwam ik in een functie terecht die anders geheid aan mijn neus voorbij zou zijn gegaan. Bovendien heb ik mijn voormalige werkgever laten zien dat ik een waardevolle aanwinst was. Yeah, I told’ em. Dus mensen, bedankt voor de opslag. Bedankt voor het kunnen aanvullen van mijn cv….

Anderen lazen ook
Macblogster & de RTV Rijnmond naaldhakkenrace

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. LindaB says

  Dankzij de ‘positieve discrmininatie’ heb je indd wel een mooie kans gekregen. Alleen jammer dat het gehele team zich ermee bemoeit en jij het even tussen neus en lippen door krijgt te horen tijdens de lunch. Kan mij voorstellen dat je dan echt even niet weet hoe of wat.
  En goed van je dat ze hebt laten zien dat je veel meer bent dan alleen een ‘project’

  • MacBlogster says

   Nou, dat bezorgde idd een egodeuk. Tijdens mijn sollicitatieprocedure was hier ook geen melding van gemaakt. Maar goed, hoe je het draait of keert, ik heb gelukkig laten zien dat ik een goede aanwinst was & ze mij liever niet hadden zien vertrekken uit eigen beweging.
   Bedankt voor je reactie!

 2. JessieBeau says

  Wat vreselijk dat het hele bedrijf hier ook echt van op de hoogte was. Maar zo zie je maar weer wie het laatst lacht! Heel leuk geschreven stuk trouwens!

 3. Mariëlle says

  Ha wie had dat van tevoren gedacht. Aan de ene kant jammer, ik snap zeker dat je ego een deuk heeft opgelopen. Mij zou dit ook niet in de koude kleren gaan zitten. Aan de andere kant mooi dat in plaats van altijd maar de negatieve kant te ervaren van discriminatie het nou eens voordelig uitpakt ;). Ik heet van voren Mariëlle, maar met mijn achternaam en uiterlijk heb ik altijd problemen gehad. Gelukkig heb ik een goede opleiding genoten een cv met prima ervaring, maar toch zie je dat men bij sollicitaties gelijk vraagt, waar komt het kleurtje vandaan? In het begin vooral toen ik jong was kon me dit nog wel is steken. Of als er werd gezegd je bent zeker marokkaans of niet? Nee, ik ben een troste mix van surinaams-hindoestaans en nederlands. Maar bij de uitleg surinaams-hindoestaans werd het al snel te moeilijk… Nu ouder en wijzer kan ik er om lachen, maar ik kan me wel voorstellen dat anderen dit niet kunnen. Geniet van je job meis en fijn te horen dat je het tegendeel bewezen hebt 😉 en mooi dat je dit toch even op je blog de revue het laten passeren, zo dat de hele wereld dit kan lezen 😉

  • MacBlogster says

   Zo zie je maar waar dat het uiterlijk een grotere rol speelt dan we uiteindelijk allemaal willen geloven. Ik dacht trouwens ook dat je Marokkaans was 😉 Hindoestaans-Nederlands had ik niet snel verwacht, but who cares what I think. You bring best of both worlds 🙂 en het belangrijkst is dat je inderdaad zelf trots bent op je afkomst en de rijkdom die hebt meebrengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar