Skip to Content

Zwarte Mannen & Vreemdgaan: Wat Zijn Mythes & Waarheden?

“Zwarte vrouwen zijn boze alleenstaande moeders en zwarte mannen zijn vreemdgangers. Hierdoor heb je veel gebroken gezinnen in de Afro-Caribische cultuur.” Dit is een conclusie die tot de dag van vandaag vaak getrokken wordt. Is dit een overtuiging die überhaupt klopt en waar komt het eigenlijk vandaan? 

“Zwarte mannen gaan alleen maar vreemd”

Het valt mij al jaren op dat de Afro-Caribische man er niet goed vanaf komt wanneer het aankomt op het hebben van een relatie. Ik zou een rijke vrouw zijn als ik voor elke opmerking een euro zou krijgen waarin met zegt dat Afro-Caribische mannen onbetrouwbaar zijn. Ze gaan alleen maar vreemd.

Waar komt deze dominante overtuiging vandaan, ondanks dat vreemdgaan niet afkomst gebonden is? Denk bijvoorbeeld aan Harry Mens en de voormalige presidenten Kennedy en Bill Clinton? En waarom geloven sommige vrouwen uit de Afro-Caribische gemeenschap, zelfs ook zo heilig in deze dominante overtuiging?

Dit bericht heeft mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets koopt via mijn linkjes, zonder extra kosten voor jou. Bedankt voor je support en lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Zwarte mannen en vreemdgaan

Het antwoord op deze interessante vragen vind je o.a. in de volgende twee bronnen:

  • De onderstaande video: een opname van een lezing van Dr. Joy DeGruy. Dr. DeGruy heeft een Bachelor of Science degree in Communications, 2 Master degrees in Social Work en Clinical Psychology, en PhD (promovendus) in Social Work Research. Zij schreef tevens het boek Post Traumatic Slavery Syndrome.

Liefde, conflict en wantrouwen in de Afro-Surinaamse familie

Volgens de Surinaams-hindoestaanse sociologe Dr. Julia Terborg zijn de heersende gedachten over familie en relaties in het Afro-Caribische gebied het gevolg van een koloniaal verleden, waarin hiërarchie in ras, sekse en klassenstructuur hoogtij vierde. 

In haar proefschrift ‘Liefde en Conflict’, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie, toont de Sociologe aan dat er dankzij deze achtergrond vaak wederzijds wantrouwen blijkt te zijn tussen mannen en vrouwen.

Mythen over het karakter van zwarte mannen en vrouwen

Dit wederzijdse wantrouwen is voornamelijk gebaseerd op mythen die de ronde doen over het karakter van zwarte mannen en vrouwen.

De meest bekende is dat zwarte mannen het niet zo nauw nemen met monogamie en zich dus gedragen als ‘players’ die zich niet emotioneel willen en kunnen binden. Dit dankzij de inhoud van hun XXL boxer(short) zouden ze een bovengemiddeld geslachtsdrift hebben.

Zwarte mannen en vreemdgaan: wat zijn mythes en waarheden?
“Zwarte vrouwen zijn boze alleenstaande moeders & zwarte mannen zijn vreemdgangers”

“Zwarte vrouwen zijn alleenstaande moeders”

Een ander stereotypisch beeld dat heerst over de Afro-Caribische gemeenschap is dat deze grotendeels uit alleenstaande moeders bestaat die zich heel goed kunnen redden zonder man.

Volgens Terborg is dit vanuit economisch oogpunt zeker het geval, aangezien 1 op de 3 huishoudens in Suriname wordt gerund door een alleenstaande moeder.

Maar het onderzoek van Dr. Terborg laat zien dat deze vrouwen emotioneel gezien minder onafhankelijk willen zijn dan zij zich voordoen.

“De kans is groot dat je me verlaat”

Het ironische is dat beide seksen behoefte blijken te hebben aan een gelijkwaardige relatie en een emotionele verbintenis waardoor ze samen kinderen kunnen opvoeden. Toch worden deze behoeften niet uitgesproken of in praktijk gebracht.

Dit komt door de gangbare opvatting dat de vrouw-man relatie primair een zakelijke transactie is van seks in ruil voor geld. Hierin spelen gevoelens van intimiteit en liefde geen rol.

Hij denkt: “vrouwen zijn materialistisch”. Zij denkt:”mannen zijn kostwinnaars, maar ze zijn niet te vertrouwen.” Hierdoor stelt de vrouw zich niet al te afhankelijk van hem op, omdat ze denkt dat de kans groot is dat hij haar verlaat.

Over-ontwikkelde zelfstandigheid

Deze verwarrende opvatting is deels te herleiden uit het koloniale verleden. Slavinnen werden vaak verkracht of gebruikt voor seksuele diensten door blanke slavenhouders.

De kinderen die hier uit voortkwamen werden vaak niet erkend en dus ook niet onderhouden door de slavenhouders, aangezien het in hun ogen bastaardkinderen waren.

Bovendien konden slavenmannen hun vrouwen vaak niet onderhouden door de mensonterende omstandigheden waar zij zich in bevonden en het feit dat ze vermoord, verplaatst of verkocht konden worden.

Het kwam er dus op neer dat slavinnen hier weinig tegen konden doen, dan zelfstandig kinderen opvoeden en er een ‘vrije’ houding op nahouden wanneer het mannen betrof. Hierdoor kon zij overleven en haar kinderen opvoeden. Deze mentaliteit zou er generatie op generatie zijn ingesleten.

“Ja hallo, we leven in een andere eeuw!”

Ja, het klopt dat we in een andere eeuw leven. Wanneer je daarom denkt: “dit is toch niet meer van toepassing?” Adviseer ik je het bovenstaande filmpje van Dr. Joy DeGruy te bekijken of haar mega interessante boek te lezen.

Kort samengevat komt het er op neer dat wanneer er sprake is van (ernstige) trauma, je dit genetisch doorgeeft aan je nageslacht. Trauma verandert je DNA en dit geef je dus door.

Zolang je dit niet verwerkt of er bewust mee aan de slag gaat, heeft het invloed op jouw leven. Zelfs zonder dat je doorhebt waarom, of de trauma zelf hebt ervaren. Kortom, dit boek stelt je in staat om je bewust te worden en patronen te doorbreken.

Waarschijnlijk denk je nu: “maar dit gaat over Amerika. Wat heb ik er dan aan?” Ondanks dat het over Amerika gaat, zul je schrikbarend veel dingen herkennen wanneer je een Afro-Caribische achtergrond hebt. Het loont dus sowieso om het boek te lezen.

Mythes over zwarte mannen en vreemdgaan
Wanneer je dit boek leest zul je waarschijnlijk veel dingen herkennen (als je een Afro-Caribische achtergrond hebt). Herkenning creëert bewustwording. Hierdoor kun je bepaalde denkwijzen en patronen doorbreken.

Economisch zelfstandige voorouders

Voor een ander deel is het gedrag te verklaren vanwege de voorouders die in West Afrika woonde. De vrouwen die hier woonden waren economisch al vrij zelfstandig.

Tevens was polygamie (het hebben van meerdere partners) niet ongewoon. Maar het was geen ‘swingers paradijs’, er zaten duidelijke verplichtingen aan vast. De man moest namelijk zorgen voor de vrouwen die monogaam bleven.

Baanbrekend onderzoek

Het onderzoek van sociologe Terborg wordt baanbrekend genoemd, omdat zij door haar grondige en uitgebreide aanpak in staat is geweest om gefundeerde conclusies te trekken.

De resultaten van haar studie ontzenuwen vele mythen, waaronder de (overdreven) seksuele potentie van donkere mannen, en leggen de werkelijke gevoelens en verwachtingen van creoolse mannen en vrouwen bloot. Wil je meer weten over het proefschrift, klik hier.

Anderen lazen ook

About the blogger


MAC Twig Lipstick Review

Angela a.k.a. Macblogster is voormalig docent en sinds 2012 actief als krullen- en beauty blogger. Vanwege haar passie voor beauty en haarverzorging is ze sinds 2016 gecertificeerd make-up artist en heeft ze meerdere haarstylingstrainingen gedaan. Als beauty lover schrijft ze reviews over cosmetica en biedt ze verschillende oplossingen die je dagelijkse beauty- en krullenroutine vergemakkelijken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nicole Z

Tuesday 17th of January 2023

Ook bijzonder dat beschadigd DNA dit effect alleen bij mannen doet optreden!

Amylia De Schepper

Friday 20th of July 2018

Interessant artikel en erg uiteenlopende reacties. Ik denk dat het van zoooo veel dingen afhangt. Cultuur, opvoeding, karakter, .... Het is natuurlijk ook zo dat het nu ook 'sociaal geaccepteerd' is om uit elkaar te gaan. Ik denk dat mensen vroeger ook gewoon meer moeite deden om het te doen werken. #wergwerpmaatschappij

Marjolein

Thursday 19th of July 2018

Het valt me inderdaad op dat veel meiden bij ons in de buurt alleenstaand zijn. Zo verdrietig en ook zo kan van ze. Powervrouwen zijn het en leuk om meer over te lezen

MC Kleuver

Wednesday 18th of July 2018

Interessante blog die misschien goed gelezen gaat worden. Je haalt toch iets uit de kast wat misschien niet iedereen wil horen.

alexa

Wednesday 18th of July 2018

Interessant artikel maar ik vind dat er niet alleen daar vreemdgangers zijn. Je hebt ze hier ook genoeg maar misschien dat ze het wat stiller doen dan hoe het daar gaat.

MacBlogster

Friday 20th of July 2018

Dat denk ik ook. Ik heb vaak genoeg van dichtbij meegemaakt dat er binnen een NL gezin iemand op zijn/haar sterfbed een shocking verhaal vertelde over een kind dat verwekt zou zijn bij iemand anders. Of dat Tini eigenlijk iemands zus is in plaats van een nicht. Binnen Afro Caribische gezinnen wist/weet men vaak al dat er een 'extra kind' rondloopt. Vaak wordt het kind ook nog opgenomen ook in de familie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.