Top
Doe gratis mee met mijn Curl Challenge

Waarom gaan zwarte mannen vreemd & zijn er zoveel alleenstaande moeders?

“Zwarte vrouwen zijn boze alleenstaande moeders en zwarte mannen zijn vreemdgangers. Hierdoor heb je veel gebroken gezinnen in de Afro-Caribische cultuur.” Dit is een conclusie die tot de dag van vandaag vaak getrokken wordt. Is dit een overtuiging die überhaupt klopt en waar komt het eigenlijk vandaan? 

“Zwarte vrouwen zijn boze alleenstaande moeders & zwarte mannen vreemdgangers”

Het valt mij al jaren op dat de Afro-Caribische man er niet goed vanaf komt als het aankomt op het hebben van een relatie. Ik zou een rijke vrouw zijn als ik voor elke opmerking waarin er wordt geuit dat Afro-Caribische mannen onbetrouwbaar zijn en enkel vreemdgaan, een euro zou krijgen. Waar komt deze overtuiging vandaan, ondanks dat vreemdgaan niet afkomst gebonden is (denk aan president Kennedy, president Bill Clinton)? En waarom hanteren sommige vrouwen die zelf afkomstig zijn uit de Afro-Caribische gemeenschap, ook deze gedachtengang?

Het beantwoorden van deze vragen kun je onder andere zelf doen door:

 • het lezen van het proefschrift ‘Liefde en Conflict’, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie’ van sociologe Dr. Julia Terborg. De link naar het proefschrift, evenals een (korte) samenvatting kun je in dit blog artikel vinden.
 • het bekijken van de onderstaande video. Dit is een opname van een interessante lezing van Dr. Joy DeGruy. Dr. DeGruy heeft een Bachelor of Science degree in Communications, 2 Master degrees in Social Work en Clinical Psychology, en PhD (promovendus) in Social Work Research. Zij schreef tevens het boek Post Traumatic Slavery Syndrome (koop dit boek hier).

‘Liefde en Conflict’, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie’

Volgens de Surinaams-hindoestaanse sociologe Dr. Julia Terborg zijn de heersende gedachten over familie en relaties in het Afro-Caribische gebied het gevolg van een koloniaal verleden, waarin hiërarchie in ras, sekse en klassenstructuur hoogtij vierde. In haar proefschrift ‘Liefde en Conflict’, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie’, toont de sociologe aan dat er dankzij deze achtergrond vaak wederzijds wantrouwen blijkt te zijn tussen mannen en vrouwen.

Anderen lazen ook
"Mijn vriend toont geen interesse in mijn kinderen": Dr Love geeft advies

Zwarte mannen & monogamie

Dit is voornamelijk gebaseerd op mythen die de ronde doen over het karakter van zwarte mannen en vrouwen. De meest bekende is dat zwarte mannen het niet zo nauw nemen met monogamie en zich dus gedragen als ‘players’ die zich niet emotioneel willen en kunnen binden. Dankzij de inhoud van hun XXL boxer(short) zouden ze een bovengemiddeld geslachtsdrift hebben.

Alleen maar alleenstaande moeders

Een ander stereotypisch beeld dat heerst over de Afro-Caribische gemeenschap is dat deze grotendeels uit alleenstaande moeders bestaat die zich heel goed kunnen redden zonder man. Volgens Terborg is dit vanuit economisch oogpunt zeker het geval, aangezien 1 op de 3 huishoudens in Suriname wordt gerund door een alleenstaande moeder. Maar het onderzoek van Dr. Terborg laat zien dat deze vrouwen emotioneel gezien minder onafhankelijk willen zijn dan zij zich voordoen.
Gangbare opvatting

Het ironische is dat beide seksen behoefte blijken te hebben aan een gelijkwaardige relatie en een emotionele verbintenis. waardoor ze samen kinderen kunnen opvoeden. Toch worden deze behoeftes niet uitgesproken of in praktijk gebracht, omdat het een gangbare opvatting blijkt te zijn dat de vrouw-man relatie primair een zakelijke transactie is van seks in ruil voor geld. Hierin spelen gevoelens van intimiteit en liefde geen rol. Hij denkt: “vrouwen zijn materialistisch”. Zij  denkt:”mannen zijn kostwinnaars, maar ze zijn niet te vertrouwen.” Hierdoor stelt de vrouw zich niet al te afhankelijk op van hem, omdat ze denkt dat de kans groot is dat hij haar verlaat.

Meerdere partners

Deze verwarrende mentaliteit is deels te herleiden uit het koloniale verleden. Slavinnen werden vaak verkracht of gebruikt voor seksuele diensten door blanke slavenhouders. De kinderen die hier uit voortkwamen werden vaak niet erkend en dus ook niet onderhouden door de slavenhouders, aangezien het in hun ogen bastaardkinderen waren.

Anderen lazen ook
Dating tip: 5 NoNo's die je moet vermijden

‘Vrije houding’

Bovendien konden slavenmannen hun vrouwen vaak niet onderhouden door de mensonterende omstandigheden waar zij zich in bevonden en het feit dat ze vermoord, verplaatst of verkocht konden worden. Het kwam er dus op neer dat slavinnen hier weinig tegen konden doen, dan zelfstandig kinderen opvoeden en een ‘vrije’ houding er op nahouden wanneer het mannen betrof. Hierdoor kon zij overleven en haar kinderen opvoeden. Deze mentaliteit zou er generatie op generatie zijn ingesleten.

“Ja hallo, we leven in een andere eeuw!”

Ja, dit klopt. Indien de volgende gedachte nu omhoog komt: “we leven nu in een andere eeuw. Dit is toch niet meer van toepassing?”, adviseer ik je het bovenstaande filmpje te kijken.

‘Swingers paradijs’

Voor een ander deel is het gedrag te verklaren vanwege de voorouders die in West Afrika woonde. De vrouwen die hier woonden waren economisch al vrij zelfstandig. Tevens was polygamie (het hebben van meerdere partners) niet ongewoon. Maar het was geen ‘swingers paradijs’, er zaten duidelijke verplichtingen aan vast. De man moest namelijk zorgen voor de vrouwen die monogaam bleven.

Baanbrekend onderzoek

Het onderzoek van sociologe Terborg wordt baanbrekend genoemd, omdat zij door haar grondige en uitgebreide aanpak in staat is geweest om gefundeerde conclusies te trekken. De resultaten van haar studie ontzenuwen vele mythen, waaronder de (overdreven) seksuele potentie van donkere mannen, en leggen de werkelijke gevoelens en verwachtingen van creoolse mannen en vrouwen bloot. Wil je meer weten over het proefschrift, klik hier. 

Lees ook


About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. chucky1012 says

  Ik was niet eens klaar met mijn reactie…. dus ga ik hier weer even verder….Er zijn ook veel mannen met veel minder inhoud…. dus ze hoeven zich zeker niet voor te doen als de stoere bink…. Ik kan me alleen prima redden…. Maar geef mij maar een man die me vrij laat en me niet dag en nacht het huishouden laat doen en die me ook met vriendinnen en vrienden veel leuks laat doen zoals uit eten gaan, naar de bioscoop, shoppen etc.. Ik heb het al eens anders meegemaakt en dat gebeurt me niet nog eens!

  • MacBlogster says

   Bedankt voor je eerlijke reactie. Ik denk dat mensen elkaar niet nodig moeten hebben. Zoals je zelf al min of meer aangeeft, moet iemand een aanvulling kunnen zijn. Gelukkig is er veel veranderd in de wereld, waardoor vrouwen niet meer zo afhankelijk hoeven te zijn. Maar wellicht schept dit ook wel weer problemen op een ander vlak, als je niet voldoende communiceert. De essentie van dit onderzoek is dat het belangrijk is om met elkaar te communiceren en eerlijk te zijn over je wensen en gevoelens.

 2. blackchick34 says

  Negers zijn klein geschapen dus ophouden met die neppe fabel verhalen!

  Het zijn de Marokkanen die het grootste geschapen zijn dat is een feit.

  • Franciska says

   Really? Om hun grote ego te compenseren zeker? Genoeg donkere mannen die zeker wel groter geschapen zijn EN blanke mannen ook.

 3. Monica says

  Interessant artikel. Ik denk dat in iedere cultuur vreemdgangers zijn alleen word er misschien in de Caribische cultuur wat makkelijke over gesproken. Blanke mannen zijn wellicht wat stiekemer. Dat is tenminste wat ik in mijn omgeving zie.

  • MacBlogster says

   In de Nederlandse samenleving is het meer een taboe waar men niet voor uitkomt en die vaak op het sterfbed van iemand pas naar bovenkomt. Ook bemerk ik dat Afro-caribische vrouwen over het algemeen sneller hun man op straat zullen zetten dan bijv Nederlandse vrouwen dit vanwege de manier van opvoeding.

 4. Jouvence says

  Leuk om te lezen. Vrouwen hebben per definitie niet een man nodig, ik ben erg zelfstandig, maar ik vind het toch ook wel fijn dat ik lief en leed kan delen met mijn man.

 5. Nicole Orriëns says

  Fijn dat er iemand grondig onderzoek heeft gedaan, waar je echt wat aan hebt. Zo is er ook een boek over mythes rondom hardlopen. Ik vind dat handig: ik pak het er regelmatig even bij om iets te controleren.

  • MacBlogster says

   Ik denk dat ik snap waar je naar toe wilt: “doe eerst onderzoek voordat je iets aanneemt.” Klopt dit?
   Het verschil is dat dit soort dingen en onderwerpen niet op te zoeken zijn in een boek. Er wordt nu pas echt onderzoek gedaan naar wat voor culturele effecten oa een zwarte bladzijde in onze geschiedenis heeft gehad.

  • MacBlogster says

   Tegenwoordig heb je in veel meer culturen alleenstaande moeders, ondanks dat er nog steeds een taboe heerst in bepaalde culturen. Dit was tot een aantal jaren geleden wel anders. Desondanks bemerk ik dat Afro-caribische vrouwen over het algemeen sneller hun man op straat zullen zetten dan bijv Nederlandse/Belgische vrouwen dit vanwege het verschil in opvoeding. Al verandert dit tegenwoordig ook steeds meer.
   Wat ik zie is dat Afro Caribische vrouwen in de opvoeding meekrijgen dat ze zelfstandig moeten zijn en zonder man moeten kunnen leven. Voor zover ik weet kregen/krijgen Nederlandse/Belgische vrouwen dit niet specifiek mee in hun opvoeding. Kun jij iets over vertellen hoe dit bij jou is geweest?

 6. alexa says

  Interessant artikel maar ik vind dat er niet alleen daar vreemdgangers zijn. Je hebt ze hier ook genoeg maar misschien dat ze het wat stiller doen dan hoe het daar gaat.

  • MacBlogster says

   Dat denk ik ook. Ik heb vaak genoeg van dichtbij meegemaakt dat er binnen een NL gezin iemand op zijn/haar sterfbed een shocking verhaal vertelde over een kind dat verwekt zou zijn bij iemand anders. Of dat Tini eigenlijk iemands zus is in plaats van een nicht. Binnen Afro Caribische gezinnen wist/weet men vaak al dat er een ‘extra kind’ rondloopt. Vaak wordt het kind ook nog opgenomen ook in de familie.

 7. Marjolein says

  Het valt me inderdaad op dat veel meiden bij ons in de buurt alleenstaand zijn. Zo verdrietig en ook zo kan van ze. Powervrouwen zijn het en leuk om meer over te lezen

 8. Amylia De Schepper says

  Interessant artikel en erg uiteenlopende reacties. Ik denk dat het van zoooo veel dingen afhangt. Cultuur, opvoeding, karakter, …. Het is natuurlijk ook zo dat het nu ook ‘sociaal geaccepteerd’ is om uit elkaar te gaan. Ik denk dat mensen vroeger ook gewoon meer moeite deden om het te doen werken. #wergwerpmaatschappij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar