Top

Ik ben onzeker over mijn uiterlijk. Helaas ben ik niet de enige…

Ik ben altijd onzeker over mijn uiterlijk geweest. Heb jij dit ook? Waarom eigenlijk? Waarom zijn vrouwen zo overdreven kritisch als het hun uiterlijk betreft? Wereldwijd zijn er maar 4% vrouwen die durven uit te spreken dat zichzelf een mooie vrouw vinden. Dit betekent dat er meer onzekere vrouwen op deze aardbol rondlopen dan zelfverzekerde vrouwen. Dit is best bizar.


Ik ben onzeker over mijn uiterlijk. Jij ook?

“Ik voel me lelijk”

Ondanks dat ik weet dat ik geen onaantrekkelijke vrouw ben, kan ik mij op bepaalde momenten toch heel erg lelijk voelen. Zeker als ik van mening ben dat andere vrouwen in mijn omgeving knapper zijn of een mooier figuur hebben. Klaarblijkelijk ben ik niet de enige. Wij vrouwen denken vaak dat een andere vrouw beter, mooier, grappiger, sexier of stoerder is dan wij.

Onzeker: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Onzekere vrouwen

Wist je dat er wereldwijd maar 4% vrouwen zijn die durven uit te spreken dat zichzelf een mooie vrouw vinden? Als er aan de meeste vrouwen wordt gevraagd hoe zij zichzelf zien, zullen ze 9 van de 10 keer een negatief antwoord geven. Wereldwijd is 54% van de vrouwen van mening dat ze inderdaad erg kritisch zijn als het op hun zelfbeeld en uiterlijk aankomt. Kun je nagaan, dit staat gelijk aan ongeveer 672 miljoen vrouwen! Hiertoe behoren wij dus ook…..

Onzekerheid: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Verstoord zelfbeeld

Naar aanleiding van het verstoorde zelfbeeld dat veel vrouwen hebben, is Dove de campagne Real Beauty Sketches gestart in 2013. De campagne bestaat uit een korte film waarin 7 vrouwen hun eigen uiterlijk beoordelen. Dit gebeurt op basis van compositietekeningen gemaakt door  een FBI getrainde forensisch tekenaar.

Onzekerheid: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Shocking: het resultaat van onzekerheid 

De vrouwen zitten achter een gordijn en op basis van hun eigen omschrijvingen worden er tekeningen gemaakt. De compositietekeningen worden vervolgens vergeleken met de tekeningen die zijn gemaakt op basis van omschrijvingen van vreemden, die het uiterlijk van de 7 vrouwen vooraf hebben geobserveerd.

Anderen lazen ook
Seksleven: 4 Tips voor een betere slaapkamer vibe

https://youtu.be/m4JuE9Jgrs0

Onzeker over je uiterlijk

Zoals te verwachten laten de tekeningen op basis van de omschrijvingen van de vreemden een mooier, vrolijker en realistischer beeld zien van het uiterlijk van de vrouwen. Best shocking. Vooral de reactie van de vrouwen naderhand.

Lees ook: Plus size vrouwen: dankzij Barbie houden wij er niet van

Dove Real Beauty Sketches

Als je het bovenstaande filmpje Dove Real Beauty Sketches bekijkt zul je waarschijnlijk stil worden. De manier waarop de vrouwen in het filmpje hun eigen uiterlijk beoordelen zal waarschijnlijk pijnlijk herkenbaar zijn. Dat is best confronterend. Kortom, wij vrouwen hebben een reality check nodig. Echt… Deel dit filmpje met zoveel mogelijk vriendinnen en vrouwen. Gebruik de hashtag #wearebeautiful.

Dit doe ik als ik mij onzeker voel

Als ik mij rot of onzeker voel, herhaal ik bijvoorbeeld 50 keer achter elkaar de volgende zin als ik onder de douche sta: “Angela, je mag er zijn. Je bent een mooi persoon.” Als ik onder de douche vandaan kom, voel ik mij over het algemeen een stuk positiever doordat ik meer aandacht heb besteed aan een positievere gedachte. Ook probeer ik complimenten van anderen simpelweg aan te nemen met “dank je wel!” In plaats van het compliment af te zwakken. Dit zijn kleine dingen die een verschil kunnen maken.

Mocht dit niet helpen en heeft je onzekerheid een diepere oorzaak, lees dan eens:

Q | Ik ben benieuwd naar jouw manier om je zelfvertrouwen een boost te geven. Wat kun jij er aan doen om je zelf beter te voelen over wie je bent en hoe je eruit ziet?

Lees ook

Anderen lazen ook
Ooit model nu moeder & CEO: Barbera Groenewegen van Image Factory

verschillende soorten concealers  Nude lipsticks voor elke huidskleur: Bourjois Rouge Velvet Nude Collection Ze werd met krullen geboren Nomalanga draws

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. iris says

  Ik vind dat er zeer leuke en boeiende artikelen geschreven worden over voeding en beauty waar je als lezer of lezeres ook echt iets aan hebt. Via onze klantenservice krijgen wij vaak de vraag of er badkledingdagen aangeboden worden bij een spa. De meeste spa’s bieden maar een keer per week of zelfs geen badkledingdagen aan. De meeste mensen haken dan af, omdat ze het gewoonweg niet durven om naakt naar de spa te gaan wegens hun gewicht of lijf. Bedankt voor de leuke informatie!

 2. Nadia says

  Heel herkenbaar! Ook ik ben super onzeker over mijn uiterlijk, maar mooie kleren helpen mij om me zekerder te voelen… Wel een beetje materialistisch, maar het helpt wel 😉

  • MacBlogster says

   Ik las je tekst en dit raakte me. Het raakte mij omdat ik denk: “geen enkele vrouw zou zich zo moeten voelen.” En vooral niet zo’n jonge meid als jij.
   Aan de andere kant zijn er momenten dat ik ditzelfde gevoel ervaar. Dus ik snap je. Het grappige is dat als ik naar jouw foto’s kijk ik denk:”je bent toch helemaal niet dik!” Maar stel dat dit wel het geval zou zijn, so what? Er zijn genoeg ‘dikke vrouwen’ die er heel mooi uitzien en zich heel vrouwelijk voelen en dit ook uitstralen. Ik volg er een aantal via Instagram. Doe jij dit ook? En helpt dit misschien?
   Verder helpt het door jezelf te herprogrammeren. Er zijn genoeg culturen waarin ‘dikke vrouwen’ aanbeden worden en als schoonheidsideaal worden gezien. “schoonheid” is van meer afhankelijk dan van enkel je figuur. Uiteraard snap ik dat dit gemakkelijker is gezegd dan gedaan.

 3. MC Kleuver says

  Ik vind het super dat je vrouwen zo mooi wil laten voelen. Goede insteek. Iedere vrouw (en man) is knap. Je vindt ze misschien niet aantrekkelijk, maar knap zeker!

 4. Juliette - Strongbody.nl says

  Voor mij niet herkenbaar. Ik denk dat het wel enorm scheelt wanneer je ouder wordt dat je juist je uiterlijke en innerlijke schoonheid kan waarderen. Ik ben ook moeder van 3 dochters en ik wil een goed voorbeeld zijn voor ze zijn dat ze als eerste het mooie in zichzelf kunnen zien (binnen en buiten). Lief zijn voor jezelf zorgt er ook voor dat je je minder onzeker voelt. Trouwens je hebt totaal niets te klagen over je uiterlijk. Je bent heel mooi!

  • MacBlogster says

   Dank je Juliette, ik denk dat het grotendeels te maken heeft met karakter, opvoeding en de mensen met wie je in je jeugd en op latere leeftijd omgaat of een relatie hebt.
   Meisjes mogen inderdaad meer leren en voorbeelden krijgen waaruit blijkt dat zelfliefde op de 1e plekt dient te komen (in mijn optiek). Dus goed werk!

 5. Fleur says

  Ik denk dat iedereen daar wel mee kampt, ook mannen. Als ik weer wat meer kleur ga dragen, voel ik mij ook een stuk vrolijker

 6. Marjolein says

  Herkenbaar en 4% vond ik echt heel erg weinig. Wij vrouwen zijn gewoon onzeker vogeltjes,m maar ergens is dat neit erg. Te zelfverzekerde vrouwen zijn niet echt de leukste mensen 😀

 7. Mieke | mieksmind says

  iemand zijn of haar gedachten kun je moeilijk beïnvloeden ook al zeg je 10x je bent niet dik. 1 iemand hoeft maar te zeggen ja je bent wel stevig en die andere 10 vergeet je binnen 1 sec. iedereen is mooi op zijn eigen manier en je moet zelf tevreden zien te worden met je lichaam

 8. Anja says

  Oh een heel herkenbaar stuk. Ik ben ook onzeker over mijn uiterlijk m.u.v. mijn ogen die ik wel kan waarderen 😉 De rest: ach de ene keer voel ik me wat zekerder dan een andere keer. Ik heb laatst mijn haren laten knippen en dat gaf weer even een boost aan mijn zelfvertrouwen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar