Skip to Content

Ik ben onzeker over mijn uiterlijk. Helaas ben ik niet de enige…

Ik ben altijd onzeker over mijn uiterlijk geweest. Heb jij dit ook? Waarom eigenlijk? Waarom zijn vrouwen zo overdreven kritisch als het hun uiterlijk betreft? Wereldwijd zijn er maar 4% vrouwen die durven uit te spreken dat zichzelf een mooie vrouw vinden. Dit betekent dat er meer onzekere vrouwen op deze aardbol rondlopen dan zelfverzekerde vrouwen. Dit is best bizar.


Ik ben onzeker over mijn uiterlijk. Jij ook?

“Ik voel me lelijk”

Ondanks dat ik weet dat ik geen onaantrekkelijke vrouw ben, kan ik mij op bepaalde momenten toch heel erg lelijk voelen. Zeker als ik van mening ben dat andere vrouwen in mijn omgeving knapper zijn of een mooier figuur hebben. Klaarblijkelijk ben ik niet de enige. Wij vrouwen denken vaak dat een andere vrouw beter, mooier, grappiger, sexier of stoerder is dan wij.

Onzeker: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Onzekere vrouwen

Wist je dat er wereldwijd maar 4% vrouwen zijn die durven uit te spreken dat zichzelf een mooie vrouw vinden? Als er aan de meeste vrouwen wordt gevraagd hoe zij zichzelf zien, zullen ze 9 van de 10 keer een negatief antwoord geven. Wereldwijd is 54% van de vrouwen van mening dat ze inderdaad erg kritisch zijn als het op hun zelfbeeld en uiterlijk aankomt. Kun je nagaan, dit staat gelijk aan ongeveer 672 miljoen vrouwen! Hiertoe behoren wij dus ook…..

Onzekerheid: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Verstoord zelfbeeld

Naar aanleiding van het verstoorde zelfbeeld dat veel vrouwen hebben, is Dove de campagne Real Beauty Sketches gestart in 2013. De campagne bestaat uit een korte film waarin 7 vrouwen hun eigen uiterlijk beoordelen. Dit gebeurt op basis van compositietekeningen gemaakt door  een FBI getrainde forensisch tekenaar.

Onzekerheid: Dove real beauty sketches

Links: tekening gemaakt op basis van hoe deze vrouw zichzelf omschrijft | Rechts: tekening gemaakt op basis van hoe vreemden deze vrouw zien.

Shocking: het resultaat van onzekerheid 

De vrouwen zitten achter een gordijn en op basis van hun eigen omschrijvingen worden er tekeningen gemaakt. De compositietekeningen worden vervolgens vergeleken met de tekeningen die zijn gemaakt op basis van omschrijvingen van vreemden, die het uiterlijk van de 7 vrouwen vooraf hebben geobserveerd.

Onzeker over je uiterlijk

Zoals te verwachten laten de tekeningen op basis van de omschrijvingen van de vreemden een mooier, vrolijker en realistischer beeld zien van het uiterlijk van de vrouwen. Best shocking. Vooral de reactie van de vrouwen naderhand.

Lees ook: Plus size vrouwen: dankzij Barbie houden wij er niet van

Dove Real Beauty Sketches

Als je het bovenstaande filmpje Dove Real Beauty Sketches bekijkt zul je waarschijnlijk stil worden. De manier waarop de vrouwen in het filmpje hun eigen uiterlijk beoordelen zal waarschijnlijk pijnlijk herkenbaar zijn. Dat is best confronterend. Kortom, wij vrouwen hebben een reality check nodig. Echt… Deel dit filmpje met zoveel mogelijk vriendinnen en vrouwen. Gebruik de hashtag #wearebeautiful.

Dit doe ik als ik mij onzeker voel

Als ik mij rot of onzeker voel, herhaal ik bijvoorbeeld 50 keer achter elkaar de volgende zin als ik onder de douche sta: “Angela, je mag er zijn. Je bent een mooi persoon.” Als ik onder de douche vandaan kom, voel ik mij over het algemeen een stuk positiever doordat ik meer aandacht heb besteed aan een positievere gedachte. Ook probeer ik complimenten van anderen simpelweg aan te nemen met “dank je wel!” In plaats van het compliment af te zwakken. Dit zijn kleine dingen die een verschil kunnen maken.

Mocht dit niet helpen en heeft je onzekerheid een diepere oorzaak, lees dan eens:

Q | Ik ben benieuwd naar jouw manier om je zelfvertrouwen een boost te geven. Wat kun jij er aan doen om je zelf beter te voelen over wie je bent en hoe je eruit ziet?

Lees ook

verschillende soorten concealers  Nude lipsticks voor elke huidskleur: Bourjois Rouge Velvet Nude Collection Ze werd met krullen geboren Nomalanga draws

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anja

Thursday 31st of May 2018

Oh een heel herkenbaar stuk. Ik ben ook onzeker over mijn uiterlijk m.u.v. mijn ogen die ik wel kan waarderen ;) De rest: ach de ene keer voel ik me wat zekerder dan een andere keer. Ik heb laatst mijn haren laten knippen en dat gaf weer even een boost aan mijn zelfvertrouwen

Mieke | mieksmind

Thursday 31st of May 2018

iemand zijn of haar gedachten kun je moeilijk beïnvloeden ook al zeg je 10x je bent niet dik. 1 iemand hoeft maar te zeggen ja je bent wel stevig en die andere 10 vergeet je binnen 1 sec. iedereen is mooi op zijn eigen manier en je moet zelf tevreden zien te worden met je lichaam

kiki hasselton

Thursday 31st of May 2018

enorm herkenbaar. Ik voel mezelf ook altijd dik en lelijk, wat andere ook zeggen. Ik heb die campagne van dove al eens gezien en dat verbaasde mij enorm.

Marjolein

Thursday 31st of May 2018

Herkenbaar en 4% vond ik echt heel erg weinig. Wij vrouwen zijn gewoon onzeker vogeltjes,m maar ergens is dat neit erg. Te zelfverzekerde vrouwen zijn niet echt de leukste mensen :-D

Fleur

Thursday 31st of May 2018

Ik denk dat iedereen daar wel mee kampt, ook mannen. Als ik weer wat meer kleur ga dragen, voel ik mij ook een stuk vrolijker

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.