Top
Doe mee met de Gratis Curl Challenge

Curly Girl Newsflash: is satijn echt zo goed voor je haar?

Op bijna alle blogs die gericht zijn op de verzorging van kroeshaar en krullen lees je terug dat het een must is om een satijnen sjaal of kussensloop te hebben ter bescherming van je haar tijdens het slapen. Nu las ik dat het gebruik van satijn niet zo gunstig hoeft te zijn als dat men gelooft. 

Gebruik geen satijn als..

Satijn ontstaat door het gebruik van een bepaalde weeftechniek waardoor er een gladde soepele stof ontstaat. Het punt is dat satijn veelal van polyester of katoen is gemaakt. Op zich is dit geen punt tenzij je (veel) transpireert tijdens je slaap, last hebt van haarverlies of hoofdhuidaandoeningen als roos of andere schimmelinfecties, en actief rimpels probeert te voorkomen of bestrijden.

Ik lees regelmatig dat het een must is om iets van satijn te hebben ter bescherming van je krullen of kroeshaar tijdens het slapen. Is dit daadwerkelijk zo?

Verschil zijden & satijn

In zulke gevallen zou het gunstiger zijn om een kussensloop (of sjaal) te gebruiken van 100% zijde. Redenen hiervoor zijn:

  1. zijde heeft één van de hoogste vochtopnames van alle stofsoorten die er zijn, ca. 30%.
    Katoen 8,5% en polyester 0%. Hoe minder vocht je kussensloop reguleert, des te meer je tijdens je slaap zweet.
  2. 100% zijde is is anti-bacterieel, anti-schimmel en anti-allerigsch bij huisstofmijt;
  3. het voorkomt pluizig haar en vertraagt rimpelvorming.

Strijd tegen rimpels

Er zijn dermatologen en cosmetisch chirurgen die adviseren om te slapen op een puur zijden kussensloop. Dennis Gross, dermatoloog uit New York geeft aan: “Steeds weer je gezicht op een hoofdkussen drukken, veroorzaakt trauma aan de huid. Na verloop van langere tijd kan dit ‘trauma’, verergerd door wrijving met een katoenen kussensloop, blijvende rimpels veroorzaken wanneer het collageen afbreekt.”

  1. “Uit onderzoek blijkt” dat zijde hydraterend is voor de huid. Dit, vanwege de 18 verschillende aminozuren (eiwitten) in zijde met dezelfde PH waarde als je huid. Deze aminozuren blijven ook na wassen behouden
  2. Zijde bevat antioxidanten (Fibroïne en Seriecine), een anti aging pluspunt.

Mijn carrière als dermatoloog

Ik vind het belangrijk te vermelden dat ik geen dermatoloog ben, ook heb ik de onderzoeken waar naar wordt verwezen niet gelezen. De informatie die je hier boven leest, heb ik verzameld door de onderstaande bronnen te raadplegen. En waarschijnlijk zit er tevens reclamepraat voor het gebruik van zijde kussenslopen tussen. Is het slapen op een satijnen kussensloop slecht? Nee. Het is echter wel goed om te weten waar je op slaapt en waarvoor je een satijnen kussensloop koopt. Het punt is: lees en ga op onderzoek uit.

bronnen: wikipedia, zijdendekbed.nl, zijdenkussensloop.nl

Anderen lazen ook
Ka-ching! Afro sells

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  1. yvonne says

    hmm… Ik ga mij er eens in verdiepen… Was juist zo trots op mezelf dat ik op een satijnen kussensloop slaap haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.