Skip to Content

Curvy models: is Barbie de oorzaak van body negativity?

Wat hebben Barbie, Fat Ruby, curvy supermodel en Size Zero Tolerance met elkaar te maken? Als ik de verhalen mag geloven is Barbie verantwoordelijk geweest voor vele eetstoornissen en ons huidig schoonheidsideaal. Dankzij Barbie houden wij onbewust niet van curvy models, zegt men.

Update: 15 maart 2019

Plus size vrouwen: dankzij Barbie houden wij er niet van
Vanaf jonge leeftijd heb ik onbewust meegekregen dat diëten de norm is. Vandaag de dag mag ik me een plus size vrouw noemen en ik voel über vrouwelijk.

Curvy models

Er zijn genoeg mannen, vrouwen, schilders en fotografen die van curvy supermodels houden. Toch zijn er ook mensen die walgen van vrouwen die niet voldoen aan size zero. Komt dit doordat men het Westerse schoonheidsideaal gewend is? Wat is de reden dat curvy models als abnormaal en ongezond worden gezien?

“Je bent pas mooi als je slank bent”

Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te achterhalen wat de definitie van “normaal” is. Volgens onderzoekers werd/wordt het figuur van Barbie onbewust als ‘normaal’ beschouwd in de Westerse maatschappij. De allereerste Barbie reclame uit 1959 is illustreert dit perfect:

Als je naar de reclame luistert hoor je het volgende:

Barbie’s small and so petite, her clothes and figure look so neat… Some day I’m gonna be exactly like you. Till then I know just what I’ll do. ‘ll make believe I’m you.”

Volgens de berichten zou deze reclame destijds vele jonge meisjes onbewust aanzetten tot overmatig diëten om net zo’n ‘perfect’ lichaam als Barbie te krijgen. Het gevolg: 150.000.000 eetstoornissen.

Lees ook: Van 140 kilo en depressief, naar succesvol en feeling sexy

Barbie de oorzaak van body negativity?

Geheel in trend kreeg Barbie in 1963 Barbie ook last van een eetstoornis. Als je toen in Amerika een Slumber Party Barbie kocht kreeg je er een weegschaal en begeleidend miniboekje bij met de titel ‘how to Lose weight’. Het enige advies dat in het boekje stond was simpel doch duidelijk: don’t eat.”

Plus size vrouwen: dankzij Barbie houden wij er niet van
Barbie’s dieetadvies: don’t eat!

In de jaren erna zijn er vele discussie ontstaan over de onnatuurlijke lichaamsproporties van lil’ miss B. Ze zou immers het schoonheidsideaal van vele jonge meisjes onbewust negatief beïnvloeden.

“Dit slaat nergens op!”

Is dit daadwerkelijk zo? Ik kan mij niet herinneren dat ik in de tijd dat ik met Barbie speelde, bewust heb stil gestaan bij het figuur van de beroemde Mattel telg. Ik dacht aanvankelijk dat zij meer invloed had uitgeoefend op mijn gevoel voor stijl en carrièrewensen, dan op mijn lichaamsgewicht.

Normaal

Toen ik echter stil stond bij wat ik van Barbie’s figuur vond was mijn 1e antwoord: “ze heeft een normaal figuur.” Onbewust bleek ik Barbie’s figuur normaal te vinden. Behalve dat het de norm was, was het ergens ook mijn norm. Zo ben ik vanaf mijn pubertijd ook vaak op dieet geweest. Ook dat was (helaas) normaal. Plus size vrouwen waren niet mijn norm.

Zelfbeeld & eigenwaarde

Om het eenzijdige en gangbare schoonheidsideaal in de Westerse samenleving ter discussie te stellen, en het zelfbeeld en gevoel van zelfrespect van vrouwen te bevorderen, startte The Body Shop de Ruby campagne in 1997 om ernstige eetstoornissen als anorexia tegen te gaan.

Plus size vrouwen: dankzij Barbie houden wij er niet van
Fat Ruby | © The Bodyshop

Vrouwen met eetstoornis in Nederland 

Deze campagne ontstond doordat uit een onderzoek, opgesteld door The Body Shop in 1995, bleek dat Nederland destijds circa 30.000 vrouwen telde tussen de 15 en 29 jaar die last hadden van een ernstige eetstoornis.

70% van de vrouwen voelde zich depressief, schuldig en beschaamd na 3 minuten naar foto’s van modellen in tijdschriften gekeken te hebben. De modellen wogen twintig jaar geleden ongeveer 8% minder en inmiddels 23% minder dan de gemiddelde vrouw.”

(bron: “Mollige Ruby gaat voorop in strijd voor gelijkheid”, Reint Gaastr, Trouw, 4 oktober 1997).

Lees ook:Ben jij ook onzeker over je uiterlijk?

Size Zero Tolerance

Naar aanleiding van een opkomende fascinatie voor curvy models en modellen, schreef Wendy van Poorten, studente van de master opleiding Media en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, in 2010 een scriptie over de Size Zero tolerance in Nederland.

Benelux’ Next Top Model onder vuur

Aanleiding voor het schrijven van deze scriptie waren onder andere:

  • het neutrale standpunt van De Reclame Code Commissie in 2009 ten aanzien van klachten over gephotoshopte vrouwenlichamen in advertenties van het lingeriemerk Sapph.
  • Plus een opmerking van jurylid Sebastiaan van Schaik in Benelux’ Next Top Model. Hij gaf toen aan dat bepaalde deelneemsters meer succes zouden boeken als plus size model. Zijn reactie ontlokte veel kritiek omdat veel kijkers de betreffende deelneemsters absoluut niet als curvy models zouden bestempelen.

Plus size vrouwen & het schoonheidsideaal

Ondanks dat we tot op heden worden doodgegooid met advertenties waarin modellen vaak size zero hebben, ontstaan er de laatste tijd steeds meer tegengeluiden en zijn er meer curvy supermodels te zien zoals Ashley Graham en Danielle van Grondelle. Toch blijven veel vrouwen herhaaldelijk diëten om te voldoen aan het overheersende schoonheidsideaal.

Update: Neem vooral de moeite om deze aflevering “Barbie krijgt heupen” te bekijken. Dit is naar aanleiding van een plus size Barbie die in 2016 op de markt is gebracht. Plus size model Danielle van Grondelle geeft haar mening hierover en vertelt hoe zij uiteindelijk plus size model is geworden.

Tenenkrommend

Ik vind dit de moeite waard om te bekijken omdat er naar mijn mening een aantal interessante punten worden aangekaart (waaronder en af en toe tenenkrommende voorbeelden, naar mijn mening).

Q |Wat is volgens jou een ‘normale’ kledingmaat?

Vind je dat plus size vrouwen en modellen meer zichtbaar moeten zijn of juist niet?

Lees ook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Monique Miep

Tuesday 19th of May 2015

Voor mij is een gemiddelde van maat 40 normaal

Sander Verspuij

Tuesday 19th of May 2015

De dames op de foto zien er voor mij " normaal " uit.

Mariama Seco Banjai

Tuesday 19th of May 2015

normaal is ook maar een relatief begrip... Wat de een normaal vindt, daar heeft de ander weer een andere mening over.... Dus ik geloof niet in "normaal". We streven al teveel naar normaliteiten die niet bestaan

Sabine Overduin

Tuesday 19th of May 2015

Ligt ook aan de lengte en de natuurlijke bouw vaak, geef mij maatje 38 en ik zie eruit of ik nachten heb doorgesnoven, ongezond en ingevallen bekkie..geef mij maatje 42 en ik zie er 'gezond' uit. Dat woordje gezond is best gevaarlijk

Sabine O Verduin

Tuesday 19th of May 2015

Normaal is idd voor iedereen verschillend, ik vind het normaal als iedereen lekker in zijn vel zit ? hoe dun, dik, smal en breed je ook bent.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.