Skip to Content

Mannen, menstruatie & wereldwijde taboes

Kan een vrouw ontmaagd worden door een tampon? Of is het slapen met een tampon gevaarlijk voor vrouwen? Volgens een deel van de mannen in Nederland is dit zeker het geval. Naar aanleiding van deze bijzondere gedachten besloot SCA, o.a. bekend van Libresse, Demak’Up en Edet, een onderzoek te doen onder 1.000 mannen in Nederland tussen de 16 en 60 jaar, over het onderwerp menstruatie. De uitkomst: er zijn aardig wat vooroordelen en misvattingen; zo verliest een vrouw tijdens haar menstruatie wel een halve liter bloed (in werkelijkheid is dit 60 tot 80 milliliter). Kijk, luister en lach.
Ik zag dit filmpje voorbij komen en dacht “oh, gaan we weer.” Toch besloot ik het filmpje te bekijken en eerlijk is eerlijk, ik moest lachten toen ik de antwoorden van de mannen voorbij zag komen (even off the record, een paar mannen zijn ERG leuk om naar te kijken). Afgezien hiervan werd mijn eigen (passieve) kennis tevens op de proef gesteld. Kortom, kijk, luister, lach en toets:

Menstruatie mythes

Wist je dat bijna 30% van de mannen in Nederland menstruatie een vieze aangelegenheid vindt? Afgezien hiervan bestaat er ook flink enige onwetendheid:

  • bijna de helft denkt (ten onrechte!) dat een vrouw niet zwanger kan raken wanneer zij ongesteld is;
  • een 1/6 gelooft dat slapen met een tampon in voor een vrouw gevaarlijk is;
  • 29% denkt dat een vrouw ontmaagd kan worden door een tampon;
  • ruim 1/3 van de mannen is ervan overtuigd dat een vrouw maar liefst een halve liter bloed verliest als ze menstrueert. In werkelijkheid is dit 60 tot 80 milliliter.

“Chagrijnig? Ze is vast ongesteld”

Dat menstruatie een omstreden onderwerp is, blijkt onder meer uit eerder, wereldwijd onderzoek van SCA*. Een derde van de meisjes in Zuid-Afrika kan niet naar school wanneer zij ongesteld is, omdat zij dan als onrein worden beschouwd. In sommige delen van Suriname mogen vrouwen niet koken tijdens hun menstruatie en in Bangladesh missen vrouwen circa zes dagen werk per maand. In veel culturen ondervinden vrouwen dus vanaf jongs af aan een achterstand door het taboe dat er op menstruatie rust.

Stigma in het Westen

Maar ook in Westerse landen wordt nog steeds geheimzinnig gedaan over menstruatie. Door onwetendheid en onbegrip dragen mannen bewust of onbewust bij aan een maatschappelijk stigma. Eén op de vijf mannen die een relatie hebben met een vrouw, vindt dat hun vrouw of vriendin zich aanstelt wanneer zij klaagt over menstruatiekrampen. Ruim de helft van de mannen geeft toe ongesteldheid wel eens als onderwerp gebruikt te hebben om mee te plagen of te treiteren.

mannen, menstruatie en taboe

Wereldwijd taboe

“Een hygiënische menstruatie is een fundamenteel recht van vrouwen”, vindt Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij SCA Benelux. Het bedrijf wil het taboe op menstruatie voor vrouwen en meisjes over de hele wereld doorbreken, onder meer door het geven van onderwijs en voorlichting. […] In veel landen zorgt menstruatie voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Door een bijdrage te leveren aan een op kennis gebaseerde, publieke dialoog, willen we de mogelijkheid van een betere hygiëne voor vrouwen en meisjes overal ter wereld versterken. En daarmee willen we alle belanghebbenden beïnvloeden: Jong en oud, vrouw en man.”
Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door SCA in samenwerking met Panelwizard. Ruim 1.000 Nederlandse mannen tussen de 16 en 60 jaar werden ondervraagd over hun kennis en houding met betrekking tot het onderwerp menstruatie. Bij 1.006 afgenomen vragenlijsten valt met een betrouwbaarheid van 95% te concluderen dat de steekproefuitkomst maximaal 3,1% zal afwijken van de werkelijke situatie. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding.

* Hygiene Matters Report SCA 2014: https://www.sca.com/Global/Nederland/Images/Docs/Hygiene-Matters-2014.pdfDeze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Talise Loy

Sunday 24th of April 2016

?

Angela Loy

Sunday 24th of April 2016

Whahaha!

Jessica Stiens-Cairo

Thursday 21st of April 2016

Jessica Stiens-Cairo liked this on Facebook.

Jessica Stiens-Cairo

Thursday 21st of April 2016

Hihihi heerlijk filmpje... Top!???

MacBlogster

Thursday 21st of April 2016

Grappig hè? Ik moest echt lachen om sommige dudes

LindsayVallen

Thursday 21st of April 2016

@MacBlogster Haha ik denk meteen aan het formaat van de man die dat denkt ;-) Arme vent ?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.