Top
Doe mee met de Gratis Curl Challenge

Mooi krullen maken: pas deze 3 regels toe

Heb je krullen die pluizig en droog zijn? Krullen die niet goed zitten waardoor je liever je haren stijl tangt of in een knot draagt? Hartstikke zonde. Door het toepassen van de 3 onderstaande regels, kun je mooie krullen maken. 

Pluizig haar

Als je zelf krullen of kroeshaar hebt, weet je hoe het voelt om met pluizig haar op straat te lopen en een wack ass kruldefinitie. Ondank dat pluis een afro creëert, waar velen gek op zijn (vaak omstanders met een ander haartype), zijn veel girl with curls op zoek naar haarverzorging die een goede kruldefinitie stimuleert. Zo ontving ik de volgende vraag:

Mooie krullen maken

De ‘haar’ vraag

“Ik heb een klein probleempje. Ik heb krullend haar alleen kan ik het nooit los dragen, omdat de bovenkant van mijn haar vaak niet gekruld is en het eruit ziet alsof ik het heb uitgekamd. De onderkant is wel gekruld. Als ik dan onder de douche vandaan kom, zijn mijn krullen verdwenen. Ik heb een heleboel filmpjes gezien op youtube, maar ik kom er helaas niet uit. Ik hoop dat jij mij zou kunnen helpen. Ik gebruik nu een shampoo en conditioner van Shea Moisture. Ik heb ook een paar keer een leave in conditioner gebruikt en ermee geslapen. Maar helaas…”

Het antwoord

Als ik dit soort vragen krijg, stel ik altijd de volgende vragen:

 1. Welke producten gebruik je?
 2. en in welke volgorde smeer je ze in je haar?

Het gaat mij er niet zozeer om welk merk haarverzorging men gebruikt, maar eerder het type haarproduct dat men gebruikt.

LUSH haarbehandeling

Regel 1: krullen maken

Als je krullen hebt, is het belangrijk te onthouden dat conditioners je beste vriend zijn. Behalve het gebruik van een conditioner die je uit je haren wast, is het belangrijk om ook een leave-in conditioner te gebruiken. Zoals ik uitleg in het blog artikel 5 Geboden die elke chick met krullen/kroeshaar moet kennen, zorgt een leave-in conditioner voor de hydratatie die je krullen en hoofdhuid nodig hebben. De rest van de haarproducten die je hierna gebruikt, zijn voor styling of om al het moisture in je haar te ‘locken‘.

LOC methode toepassen op droog haar

source: Naturallycurly.com

Regel 2: meerdere lagen haarverzorging

Mijn ervaring is dat je krullen er gezonder uitzien als je meerdere lagen haarverzorging gebruikt. Voor een goede kruldefinitie is dit essentieel. De producten hoeven niet per sé zwaar te zijn. Je kunt dus mooiere krullen stimuleren zonder je haar te verzwaren.

CURLS haarverzorging

Regel 3: juiste volgorde

Laat ik je één ding vertellen: als je krullen/kroeshaar hebt bestaat er niet zoiets als “de juiste volgorde”. Er bestaat enkel zoiets als de volgorde die het beste resultaat geeft, en dit is sterk afhankelijk van de producten die je gebruikt. Zo kan een haarproduct in de eerste instantie een flop lijken, maar in combinatie met andere producten of door een andere volgorde toe te passen, kan het plotseling een fantastisch product zijn. Zie hier voorbeeld waarin ik Aunt Jackie’s Curl La La gebruik en niet tevreden ben over de beloofde kruldefinitie. In combinatie met andere haarproducten is het echter een fantastisch product.

LOC methode

Deze producten had ik nog in huis en dus gebruikt.

De volgorde waarin je te werk gaat, na het wassen van je krullen/kroeshaar, kan als volgt zijn:

 1. leave-in conditioner;
 2. een moisture crème, olie of mousse
 3. eventueel styling product

Het gebruik van een leave-in is sowieso aan te raden, dit zou ik nooit weglaten als je krullen of kroeshaar hebt. Maar er is geen vaste volgorde waarin je de producten die je naderhand gebruikt moet gebruiken. De juiste volgorde uitvogelen na het gebruik van een leave-in, is een kwestie van experimenteren.

Kroeshaar moeilijk haar

Mijn volgorde

Zie hier de verschillende volgorden waarin ik mijn haarproducten gebruik:

 1. Simpele ‘No fuss’ volgorde.
 2. Afwijkend van de volgorde die de fabrikant adviseert.
 3. Afwijkend van de volgorde die de fabrikant adviseert.

Curls haarverzorging

Q | Wat is jouw ervaring?

Zoals je kunt zien verschilt de volgorde per product dat ik gebruik. Ik ben benieuwd naar de volgorde die jij gebruikt en wat jouw ervaringen zijn. Please share in het comment veld onder dit artikel, zodat we er allemaal van kunnen leren.

Haarverzorging voor krullen

Mocht je benieuwd zijn naar de verschillende haarproducten die ik heb gebruikt, zie hier een overzicht van mijn blog artikelen over haarverzorging.
Anderen lazen ook
Acties April: Make-up, Huid- & Haarverzorging met korting!

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. chucky1012 says

  Wat een goed tips die ik zeker kan gebruiken voor mijn kapsel met krullen 😉
  Het laatste product gebruik ik ook en het werkt perfect.
  Zelfs zonder dat ik dit combineer met andere producten.
  Leuke geschreven.
  Fijn dat je er foto’s bij geplaastd hebt.

  Fijne dag Xoxo

 2. Denise Denn says

  Ik heb daar nu dus last van, maar dat komt omdat mijn haar eigenlijk geknipt moet worden en meer speelsheid moet krijgen…ligt ook aan een goeie kapper wilt je haar mooi krullen

 3. Valerie Jane says

  Ughhhh mijn haar word steeds langer en mn krulletjes hebben a mind of their own. Weerbarstig als de pest. En aangezien ik tegenwoordig in suriname woon zie ik elke kapper die Ik niet ken als een potentiele sluipmoordenaar. Allemaal dus. K heb zooooo n zin om mn koo weer kaal te scheren….

  • Macblogster says

   Hoi Marloes, dit is geen stomme vraag. Er zijn meerdere dames die zich dit waarschijnlijk afvragen. Het antwoord is ook niet zo simpel en afhankelijk van een aantal factoren, bijv:
   1. Gebruik je de LOC methode (nee, dan hoef je enkel een leave-in te gebruiken na 3-5 dagen)
   2. Bescherm je je haar als je gaat slapen (zo nee, dan heb je kans dat je de volgende dag weer opnieuw een leave-in mort gebruiken).

   Ook hangt er vanaf of je enkel een leave-in gebruikt of in combinatie met andere (styling)producten.

   Over het algemeen kun je dagelijks een leave-in gebruiken, afhankelijk van je haar. Dit is uiteraard zonde en betekent dat je je haar vaker zult moeten wassen mrt shampoo dan goed is.

 4. Gigi Guerreiro says

  Ik heb Aunt Jackie’s Curl La La geprobeerd. Ik ben super blij mee! Goed voeding voor mijn haar, heel zacht, niet vettig en toch laat mijn haar niet uitdrogen. Ik ben ook tevreden met kruldefinitie.

 5. Jess says

  ik heb een vraagje mijn onderkant is super krullerig maar de bovenkant is haast stijl krijg ik dit ook goed met de loc methode ?

 6. Yliza says

  Ik heb een vraag: ik zie dat je aunt jackies curl la la gebruikt. Ik wilde die laatst kopen en zag dat het als ingrediënt het onuitwasbare silicoon Dimethicone bevat; is dit niet ontzettend slecht voor je haar?

 7. Peggy-Ann Kruisland says

  Hi Angela,
  Ben erg blij jouw website te hebben gevonden.
  Aan de hand van de foto’s te oordelen, hebben wij hetzelfde haar … Ben ook een mengelmoesje! 🙂
  Zoals zoveel Surinaamse vrouwen heb ik mijn haar jarenlang bewerkt; in het begin relaxen, later met de stijltang in de weer.
  Mijn haar begon echter te breken en dunner te worden. Daarom besloot ik voor “natural” te gaan … eerst wat aarzelend, maar na de vele complimenten voel ik me er al geruster om mijn haar maar te laten krullen.
  Maar nu komt het … Ik woon nu in België en … drama, oh drama … het is een ramp om hier producten voor ons soort haar te vinden.
  Daarom de vraag: waar koop jij je producten? En zijn die eventueel ook online te bestellen?
  Ik ben op zoek naar een goede leave-in conditioner en moisteriser. Heb laatst hier wel in Kruidvat (of all stores) Sheabutter gevonden en ook castor olie … zelfs Jamaican black castor oil!
  Als je me dus wat tips kan geven welke leave-in conditioner + moisteriser te kopen en waar ik deze kan kopend, dan zal ik je zeer dankbaar zijn.
  Groetjes,
  Peggy-Ann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.