Skip to Content

Mooi krullen maken: pas deze 3 regels toe

Heb je krullen die pluizig en droog zijn? Krullen die niet goed zitten waardoor je liever je haren stijl tangt of in een knot draagt? Hartstikke zonde. Door het toepassen van de 3 onderstaande regels, kun je mooie krullen maken. 

Pluizig haar

Als je zelf krullen of kroeshaar hebt, weet je hoe het voelt om met pluizig haar op straat te lopen en een wack ass kruldefinitie. Ondank dat pluis een afro creëert, waar velen gek op zijn (vaak omstanders met een ander haartype), zijn veel girl with curls op zoek naar haarverzorging die een goede kruldefinitie stimuleert. Zo ontving ik de volgende vraag:

Mooie krullen maken

De ‘haar’ vraag

“Ik heb een klein probleempje. Ik heb krullend haar alleen kan ik het nooit los dragen, omdat de bovenkant van mijn haar vaak niet gekruld is en het eruit ziet alsof ik het heb uitgekamd. De onderkant is wel gekruld. Als ik dan onder de douche vandaan kom, zijn mijn krullen verdwenen. Ik heb een heleboel filmpjes gezien op youtube, maar ik kom er helaas niet uit. Ik hoop dat jij mij zou kunnen helpen. Ik gebruik nu een shampoo en conditioner van Shea Moisture. Ik heb ook een paar keer een leave in conditioner gebruikt en ermee geslapen. Maar helaas…”

Het antwoord

Als ik dit soort vragen krijg, stel ik altijd de volgende vragen:

  1. Welke producten gebruik je?
  2. en in welke volgorde smeer je ze in je haar?

Het gaat mij er niet zozeer om welk merk haarverzorging men gebruikt, maar eerder het type haarproduct dat men gebruikt.

LUSH haarbehandeling

Regel 1: krullen maken

Als je krullen hebt, is het belangrijk te onthouden dat conditioners je beste vriend zijn. Behalve het gebruik van een conditioner die je uit je haren wast, is het belangrijk om ook een leave-in conditioner te gebruiken. Zoals ik uitleg in het blog artikel 5 Geboden die elke chick met krullen/kroeshaar moet kennen, zorgt een leave-in conditioner voor de hydratatie die je krullen en hoofdhuid nodig hebben. De rest van de haarproducten die je hierna gebruikt, zijn voor styling of om al het moisture in je haar te ‘locken‘.

LOC methode toepassen op droog haar

source: Naturallycurly.com

Regel 2: meerdere lagen haarverzorging

Mijn ervaring is dat je krullen er gezonder uitzien als je meerdere lagen haarverzorging gebruikt. Voor een goede kruldefinitie is dit essentieel. De producten hoeven niet per sé zwaar te zijn. Je kunt dus mooiere krullen stimuleren zonder je haar te verzwaren.

CURLS haarverzorging

Regel 3: juiste volgorde

Laat ik je één ding vertellen: als je krullen/kroeshaar hebt bestaat er niet zoiets als “de juiste volgorde”. Er bestaat enkel zoiets als de volgorde die het beste resultaat geeft, en dit is sterk afhankelijk van de producten die je gebruikt. Zo kan een haarproduct in de eerste instantie een flop lijken, maar in combinatie met andere producten of door een andere volgorde toe te passen, kan het plotseling een fantastisch product zijn. Zie hier voorbeeld waarin ik Aunt Jackie’s Curl La La gebruik en niet tevreden ben over de beloofde kruldefinitie. In combinatie met andere haarproducten is het echter een fantastisch product.

LOC methode

Deze producten had ik nog in huis en dus gebruikt.

De volgorde waarin je te werk gaat, na het wassen van je krullen/kroeshaar, kan als volgt zijn:

  1. leave-in conditioner;
  2. een moisture crème, olie of mousse
  3. eventueel styling product

Het gebruik van een leave-in is sowieso aan te raden, dit zou ik nooit weglaten als je krullen of kroeshaar hebt. Maar er is geen vaste volgorde waarin je de producten die je naderhand gebruikt moet gebruiken. De juiste volgorde uitvogelen na het gebruik van een leave-in, is een kwestie van experimenteren.

Kroeshaar moeilijk haar

Mijn volgorde

Zie hier de verschillende volgorden waarin ik mijn haarproducten gebruik:

  1. Simpele ‘No fuss’ volgorde.
  2. Afwijkend van de volgorde die de fabrikant adviseert.
  3. Afwijkend van de volgorde die de fabrikant adviseert.

Curls haarverzorging

Q | Wat is jouw ervaring?

Zoals je kunt zien verschilt de volgorde per product dat ik gebruik. Ik ben benieuwd naar de volgorde die jij gebruikt en wat jouw ervaringen zijn. Please share in het comment veld onder dit artikel, zodat we er allemaal van kunnen leren.

Haarverzorging voor krullen

Mocht je benieuwd zijn naar de verschillende haarproducten die ik heb gebruikt, zie hier een overzicht van mijn blog artikelen over haarverzorging.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naomi

Tuesday 31st of December 2019

Hi! Ik ben een beetje internet aan het rond struinen, want ik ben radeloos! Wat heb jij en je dochter mooi haar! Ik heb een beetje hetzelfde haar als je dochter, dus African/Europees haar en ik ben van Nederlandse komaf. Maar ik weet gewoon NIET hoe ik mijn haar in model krijg, want als ik alleen leave-in conditioner gebruik blijft het erg droog en pluizig maar als ik er een heel klein beetje olie of andere crème of custard in doe van KeraCare als mijn haar nog nat is dan gaat het als het droog is hangen dan is de pluis misschien weg, maar de volume ook! Heb je tips? Nu ga ik gauw weer oud en nieuw vieren :)

Macblogster

Thursday 2nd of January 2020

Hoi Naomi, mijn advies: schrijf je in voor mijn gratis Curl Challenge. Zie: https://sendfox.com/lp/3qng63 Een snel antwoord op je vraag: je hebt waarschijnlijk lichtere haarproducten nodig. Bekijk eens dit blog artikel: https://macblogster.nl/boucleme-krullen-review-curl-defining-gel/

Sherida Romijn

Monday 18th of July 2016

Rox Ana

Adjutha Lambertina

Monday 18th of July 2016

Mooie krullen alleen ik heb hetzelfde probleem net als op het foto. De krullen pluizen. Ik heb van alles geprobeerd pffff

MacBlogster

Tuesday 19th of July 2016

Lees dan ook: http://macblogster.nl/de-oplossing-tegen-poreus-en-droog-haar-door-gebruik-van-haarverf/

Adjutha Lambertina

Tuesday 19th of July 2016

MacBlogster ja klopt mijn haar is geverfd. Mijn haar is droog en pluizig. Ik ga vanavond even de blog lezen wat je hebt gestuurd. Super bedankt

MacBlogster

Tuesday 19th of July 2016

http://macblogster.nl/chi-keratin-review-geen-parabenen-en-sulfaten/

MacBlogster

Tuesday 19th of July 2016

Lees bijv deze blog artikelen: http://macblogster.nl/sheado-strawberry-chocolate-protein-fix/

MacBlogster

Tuesday 19th of July 2016

Klopt het dat je geverfd haar hebt? Ik kan het niet goed zien, maar waarschijnlijk heb je verschillende krulstructuren. Zou op zich geen probleem hoeven te zijn. De grote vraag is: wat heeft jouw haar nodig? Bijv proteine of juist moisture of iets anders? Het is belangrijk om dat te achterhalen zodat je gericht kun verzorgen.

Peggy-Ann Kruisland

Monday 22nd of February 2016

Hi Angela, Ben erg blij jouw website te hebben gevonden. Aan de hand van de foto's te oordelen, hebben wij hetzelfde haar ... Ben ook een mengelmoesje! :-) Zoals zoveel Surinaamse vrouwen heb ik mijn haar jarenlang bewerkt; in het begin relaxen, later met de stijltang in de weer. Mijn haar begon echter te breken en dunner te worden. Daarom besloot ik voor "natural" te gaan ... eerst wat aarzelend, maar na de vele complimenten voel ik me er al geruster om mijn haar maar te laten krullen. Maar nu komt het ... Ik woon nu in België en ... drama, oh drama ... het is een ramp om hier producten voor ons soort haar te vinden. Daarom de vraag: waar koop jij je producten? En zijn die eventueel ook online te bestellen? Ik ben op zoek naar een goede leave-in conditioner en moisteriser. Heb laatst hier wel in Kruidvat (of all stores) Sheabutter gevonden en ook castor olie ... zelfs Jamaican black castor oil! Als je me dus wat tips kan geven welke leave-in conditioner + moisteriser te kopen en waar ik deze kan kopend, dan zal ik je zeer dankbaar zijn. Groetjes, Peggy-Ann

Macblogster

Saturday 2nd of April 2016

Hoi Peggy-Ann, Op mijn blog review ik verschillende producten die over het algemeen ook online te koop zijn, zie hier een link waar je mijn reviews kunt lezen: http://macblogster.nl/category/product-reviews/

Tips & tricks kun je hier lezen (er staan ook producten tussen): http://macblogster.nl/category/haarverzorging-tips-tricks/

Ik zal er voortaan ook bij stil staan om een link te plaatsen naar de webshops waar je ze eventueel kunt kopen. Je kunt veel oliesoorten kopen bij www.detuinen.nl. Ze hebben er vaak mooie kortingen of acties.

En in deze webshop kun je tevens producten kopen: http://www.mynaturalcurls.com/

Succes!

Yliza

Sunday 14th of February 2016

Ik heb een vraag: ik zie dat je aunt jackies curl la la gebruikt. Ik wilde die laatst kopen en zag dat het als ingrediënt het onuitwasbare silicoon Dimethicone bevat; is dit niet ontzettend slecht voor je haar?

Macblogster

Saturday 2nd of April 2016

Hoi Yilza, in dit blog artikel kun je lezen waar je kunt controleren welke ingredienten wel en niet schadelijk zijn voor je haar: http://macblogster.nl/hier-kun-je-controleren-of-ingredienten-schadelijk-zijn/

Succes!

MacBlogster

Sunday 14th of February 2016

Hoi Yliza, bedankt voor je reactie. Volgens de ingrediënten dictionary die ik bekijk, is dit geen slecht ingrediënt. In dit blog artikel kun je de ingrediënten dictionaries bekijken die ik altijd raadpleeg: http://macblogster.nl/hier-kun-je-controleren-of-ingredienten-schadelijk-zijn/

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.