Top
Producten voor mooie krullen

Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten

Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten. Wat doe je als je een verkeerde foundation hebt gekocht? Weggooien? Niet doen, dit is doodzonde! Met de onderstaande simpele trucs kun je er voor zorgen dat je een verkeerd gekochte foundation uiteindelijk toch kunt gebruiken. Hierdoor kun je bijna elke verkeerde gekochte foundation aanbrengen. 

Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten


Foundation aanbrengen 

Ik las onlangs een verhaal van een make-up blogger waarin ze vertelde dat ze verschillende dure foundations in huis had die niet overeenkwamen met haar huidskleur. Daarnaast had ze foundations gekocht met een – volgens haar- slechte dekking. Hierdoor wordt foundation aanbrengen best moeilijk.

Zonde om weg te gooien

Aangezien dit een klacht is die jij vast en zeker ook herkent, besloot ik dit blog artikel te schrijven: Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten. Het is immers zonde om dure foundations weg te gooien of in de lade te laten liggen. Door enkele simpele handelingen kun je er voor zorgen dat je ze juist wel kunt gebruiken. Zo kan kun je met een miskoop uiteindelijk toch foundation aanbrengen.

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Foundations in allerlei vormen: vloeibare foundation, compactpoeder of cream foundation.

Regel 1: let op je huidtype

Voordat je überhaupt overgaat tot foundation kopen, is het belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat voor soort huid je hebt en welke juiste foundation hier bij past. Sta stil bij wat je wilt:

 • volledige dekking omdat je het één en ander wil camoufleren? Koop cream foundation of een dikkere vloeibare foundation in combinatie met een correcting concealer.
 • een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Koop een vloeibare foundation of een compact poeder. Je kunt ook vloeibare foundation mengen met je dagcrème zodat je een cc cream creëert.

Foundation kopen voor een droge huid

Heb je een schilferige, zeer droge huid, lijntjes of rimpels? Koop GEEN compact poeder en liever ook geen cream foundation, omdat dit juist droge plekken of lijntjes benadrukt. Je kunt beter een vloeibare foundation gebruiken. Mijn advies bij een droge of schilferige huid is om sowieso eerst een goed hydraterende gezichtscrème te gebruiken en een hydraterende primer.

Lees ook: Concealers: welke past het beste bij jouw huidtype 

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Beautyblender: een make-up spons waarmee je bijvoorbeeld foundation, concealer, blush, maar ook poeder dekkend en luchtig mee kunt aanbrengen

Bij dezen nog een tip als je een droge/schilferige huid hebt: gebruik Weleda Cold cream (€10). Het bevat geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, geen conserveermiddelen en geen grondstoffen op basis van minerale oliën. Deze cream heb ik sinds kort in mijn visagiekoffer voor ladies met een zeer droge/schilferige huid.

Extra foundation tip

Let op: altijd je foundation afpoederen, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het niet hoeft. Als je een droge huid hebt, kun je beter afpoederen met een Beautyblender om te voorkomen dat je huid toch droog oogt.

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Weleda Cold cream heb ik sinds kort in mijn visagiekoffer voor ladies met een zeer droge/schilferige huid

Met correcting concealer

Heb je geen last van opvallende oneffenheden, ga dan voor een luchtige vloeibare foundation of compact poeder. Eventueel in combinatie met een correcting concealer. Het voordeel hiervan is dat het altijd natuurlijker oogt, tenzij je teveel smeert.

Regel 2: juiste foundation kopen

Voor een flawless effect moet jouw juiste foundation kleur exact matchen met je huidskleur. Het testen van de kleur juistheid doe je NIET op je hand, maar op je kaaklijn. Als de kleur matcht met de kleur op je hand wil dit niet per se zeggen dat de kleur overeenkomt met de huidskleur van je gezicht. De huidskleur van je hand wijkt namelijk af van de kleur van je gezicht. Kortom, als je de foundation kleur niet ziet op je kaaklijn, heb je een goede kleur match. Mijn advies: deze foundation kopen.

Tip voor als je een verkeerde foundation hebt gekocht

Heb je een verkeerde foundation kleur gekocht? Geen ramp. Je kunt 2 dingen doen: mengen of weggooien. Aangezien weggooien zonde is gaan we uiteraard voor mengen. Dit kun je op een simpele manier doen.

 photo Foundation_lichter_maken_zpsfxrkfza3.jpg

Foundation lichter gemaakt met behulp van een dagcrème

Regel 3 Gij zult mengen

Als je geen juiste kleur kunt vinden is mijn advies: een iets donkere foundation kopen. Het is namelijk gemakkelijker om een iets donkerdere foundation lichter te maken met de spullen die je in huis hebt. Een donkere foundation kun je door middel van deze trucjes lichter maken:

 1. mengen met een dagcrème;
 2. oplichten met een lichtere foundation die je vast en zeker in huis hebt liggen;

Als het probleem voornamelijk of ook te maken heeft met een verkeerde ondertoon van de foundation (je slaat bijvoorbeeld grijs uit), dan zul je ook de ondertoon van je foundation moeten aanpassen. Bij regel 4 leg ik uit hoe je dit kunt doen.

 photo Foundation_mengen_zpsddoxiznn.jpg

Cream concealer/foundation in verschillende kleuren. De gele en oranje correctie kleuren zijn handig om de ondertoon van je foundation mee te corrigeren

Regel 4: let op je ondertoon

Als je een rode (warme) ondertoon hebt, heb je weinig aan een foundation die een gele ondertoon heeft. Zelfs al lijkt de kleur kloppend te zijn, je zult er uitzien als Casper the friendly ghost. Stel dat je een foundation met de verkeerde ondertoon hebt gekocht, dan kun je dit gelukkig passend maken.

Als je foundation er grijs uitziet

 • Meng de foundation met oranje concealer als het ervoor zorgt dat je grijs uitslaat. Met de oranje kleur maak je jouw foundation warmer en sla je minder grijs uit. Tijdens het mengen zul je telkens in de spiegel moeten kijken of je foundation minder grijs uitslaat en het mengen dus is gelukt. Houdt er rekening mee dat je foundation lichter wordt als je de oranje concealer mengt. Als je geen lichtere kleur wilt hebben, kun je ook eerst de foundation aanbrengen en naderhand de oranje concealer, met behulp van een beauty blender, op je huid deppen. Hierdoor krijg je een warmere gloed. Indien nodig, kun je door middel van het gebruik van een warme transluscent powder, bronzer en blush de grijsheid weg werken;
 photo Foundation_verschillende_kleuren_zpsnynbh8b2.jpg

Deze vloeibare foundation kleuren heb ik o.a. in mijn visagiekoffer om kleuren naar wens te mengen.

Als je er te rood uitziet

 • Meng de foundation met een gele of banana concealer als het ervoor zorgt dat je er roder uitziet dan je daadwerkelijk bent. Met de gele kleur corrigeer je de rode ondertoon van de foundation. Tijdens het mengen zul je telkens in de spiegel moeten kijken of je foundation minder rood uitslaat en het mengen dus is gelukt. Als je geen gele of banana concealer wilt kopen, koop dan een foundation met een gele ondertoon waarmee je jouw foundation kunt mengen.

Regels 5: smeer met mate

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation photo Beauty_blender_Stippling_brush_zps74r9p5el.jpg

Zie hier een vochtige beauty blender en stippling brush.

Welke juiste foundation je ook gebruikt, smeer met mate! Je kunt het liefst te weinig aanbrengen dan te veel. Te weinig foundation op je gezicht kun je altijd aanpassen door een extra laagje aan te brengen. Als je direct ‘pancake stijl’ te werk gaat, zul je er onnatuurlijk uit zien en het er uiteindelijk af moeten halen. Doodzonde van je kostbare foundation. Gebruik een goede make-up kwast of een make-up sponsje en breng je foundation al stippend aan. Zelf breng ik foundation graag aan met een beauty blender of stippling brush.

Q | Foundation kopen: heb je zelf ook een tip? Laat een comment achter!

Lees ook

verschillende soorten concealers DIY wenkbrauwen epileren in de juiste vorm die bij je gezicht past vaseline op je gezicht dit is het resultaat Betaalbare oogschaduw paletten voor een natural look


*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

  • Als je daar gaat werken heb je wel iets van een visagie achtergrond nodig. Zelf er ook gesolliciteerd 😉 Maar ze geven ook training maar wat ik bv in amsterdam opmerk is dat ze idd maar al.te graag willen verkopen. Maakt niet uit wat je meeneemt. Mentaliteit van nu helaas..ik ben te eerlijk als verkoopster ?

  • Dat wel idd maarja als je targets moet halen elke dag en niet zoals je baas iedereen alles aansmeert..Ben daarom ook uit de detailhandel gestapt. 🙂 Die mentaliteit is voor mij bikkelhard helaas, mis het enorm maar ik hou het niet meer bij.

  • Oh jammer. Wat zou je graag willen doen?
   Ja, als men met targets werkt dan ‘snap’ ik dat sommigen kiezen voor een bepaalde koop methodiek. Maar als de klanten alle spullen terug brengen, heb je niks aan targets. De gemiddelde klant gaat waarschijnlijk niet eens terug met make-up. Of gebeurt dat wel?

  • Momenteel heb ik geen idee, werk veel aan mijn blog en aan mezelf 🙂 Nou retouren qua make-up komt echt heel weinig voor..dat verbaasde mij dus ook enorm! Ik zou zelf zeker terug gaan als ik thuis zie dat het toch echt niet geschikt is voor mijn huidskleur. Retouren doen eigenlijk niks aan je targets van die dag trouwens, je moet zoveel per dag omzetten en gemiddeld per persoon voor €25,-/€30,- laten kopen..bij The body shop red je dat wel als je in amsterdam staat (toeristen met taxfree ;))

  • Dat kan op zich wel kloppen, nek en gezichtskleur kunnen afwijken. Je kunt dan beter je nek meenemen of kijken welke kleur er tussen in valt. Daarom is het handig om op een kant van je gezicht uit te proberen in de winkel en in het daglicht te kijken zodat je ziet wat evt de verschillen zijn. Een verkoopster zou hier op moeten letten als je om advies vraagt.

 1. Dat is mij ook overkomen bij een MAC counter. Heeft ze mij een nw45 foundation geadviseerd en een nw50 concealer, echt belachelijk. Zag er echt niet uit, gelukkig een jaar later in het buitenland werd ik goed geholpen. Mijn shade is nc 50. Het is so jammer dat veel medewerkers geen verstand hebben van donkere huid.

 2. Ik heb het gehad met mijn Clinique foundation. Ze gaf me een verkeerde kleur en dat zag ik nadat ik hem open gemaakt had. Ik mocht hem niet meer retouren omdat hij open was… Dag geld ? ik dacht dat Ici Paris beter was

 3. Ik was vorig jaar bij Kiko In Londen en dacht laat ik mij nou eens opmaken door een v die dames ?? de vriendin met wie ik was zei Omg je had t beter zelf kunnen doen! Mijn huid was grauw gekleurd! Ik heb geen beige ondertoon juist een warme ondertoon ?Trouwens bij de MAC is dat ook weleens gebeurd, dus …..

 4. Ik heb het ook eens gehad, lekker in de douglas een make-up uitleg van blackup. Opgemaakt onder de gele lampen met een fantastisch resultaat. €43.- make up gekocht en helemaal blij, tot ik buiten kwam en iedereen me vreemd aankeek… Thuisgekomen in helder daglicht leek ik net een banaan, veel te geel???

 5. Dat is toch algemeen bekend dat je handen altijd het lichtste zijn. En die verkoopsters moeten vaak ook verplicht een visagie diploma hebben, ik geloof er nooit wat van dat zij die hebben.

  Vele winkels maken ze je ook op met travestie make-up (naja iets wat daar op lijkt dan)

 6. Ik ben laatst ff met een spiegeltje naar buiten gelopen om de foundation te checken, de Mac meneer had het wel op mijn kaak aangebracht maar de kleur was veel te geel en te donker. Hij zat er flink naast. Ik denk zelf dat het niet zo zeer uitmaakt welke huidskleur je hebt. Ook een lichte huidskleur bestaat in tig gradaties. Een goede foundation luistert gewoon heel nauw.

  • Klopt deels. Hoe dan ook, een goede visagist/verkoper loopt met je mee naar buiten om te kijken of de kleur klopt. En als ze geen geschikte kleur hebben, adviseren waar je wel terecht kan ipv iets verkopen wat niet klopt. Maar ja, ik leef in La La Land.

 7. Het beste is gewoon de klant op maken in de winkel en kijken wat het beste bij de huid past zo zie je het meteen… Kan de klant ook het product meteen aanvoelen ook wel belangrijk dacht ik zo. En ook service!! Veel zaken hebben er weinig verstand van.

 8. Ik was in Kiko in Milan, ik vroeg aan een verkoopster welke kleur foundation ik nodig heb voor mijn huid, ze keek me alleen aan en pakte gelijk een foundation en zei ja deze is goed voor je, terwijl het echt totaal niet voor mijn huidskleur was heb haar ook niet meer serieus genomen en ben zelf op zoek gegaan naar een goeie kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.