Top

Foundation aanbrengen & kopen: dit zijn de 5 Gouden Regels

Foundation aanbrengen en kopen: dit zijn de 5 Gouden Regels. Je kunt ze zelfs toepassen als je een verkeerde foundation hebt gekocht. 

Foundation kopen: 5 Gouden Regels waar je op moet letten

Foundation aanbrengen 

Ik las onlangs een verhaal van een beauty blogger waarin ze vertelde dat ze verschillende dure foundations in huis had die niet overeenkwamen met haar huidskleur. Daarnaast had ze foundations gekocht met een – volgens haar- slechte dekking. Hierdoor wordt foundation aanbrengen best moeilijk.

Zonde om weg te gooien

Aangezien dit een klacht is die jij vast en zeker ook herkent, besloot ik dit blog artikel te schrijven: Foundation aanbrengen en kopen: 5 Gouden Regels. Het is immers zonde om dure foundations weg te gooien of in de lade te laten liggen. Door enkele simpele handelingen kun je er voor zorgen dat je ze juist wel kunt gebruiken. Zo kan kun je met een miskoop uiteindelijk toch foundation aanbrengen.

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Foundations in allerlei vormen: vloeibare foundation, compactpoeder of cream foundation.

Regel 1: let op je huidtype

Voordat je überhaupt overgaat tot foundation kopen, is het belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat voor soort huid je hebt en welke juiste foundation hier bij past. Sta stil bij wat je wilt:

 • volledige dekking omdat je het één en ander wil camoufleren? Koop cream foundation of een dikkere vloeibare foundation in combinatie met een correcting concealer.
 • een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Koop een vloeibare foundation of een compact poeder. Je kunt ook vloeibare foundation mengen met je dagcrème zodat je een cc cream creëert.

Foundation kopen voor een droge huid

Heb je een schilferige, zeer droge huid, lijntjes of rimpels? Koop GEEN compact poeder en liever ook geen cream foundation, omdat dit juist droge plekken of lijntjes benadrukt. Je kunt beter een vloeibare foundation gebruiken. Mijn advies bij een droge of schilferige huid is om sowieso eerst een goed hydraterende gezichtscrème te gebruiken en een hydraterende primer.

Anderen lazen ook
De 5 Beauty Musthaves van 'The Dutch Lady of Fashion'

Lees ook: Concealers: welke past het beste bij jouw huidtype 

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Beautyblender: een make-up spons waarmee je bijvoorbeeld foundation, concealer, blush, maar ook poeder dekkend en luchtig mee kunt aanbrengen

Bij dezen nog een tip als je een droge/schilferige huid hebt: gebruik Weleda Cold cream (€10). Het bevat geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, geen conserveermiddelen en geen grondstoffen op basis van minerale oliën. Deze cream heb ik sinds kort in mijn visagiekoffer voor ladies met een zeer droge/schilferige huid.

Extra foundation tip

Let op: altijd je foundation afpoederen, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het niet hoeft. Als je een droge huid hebt, kun je beter afpoederen met een Beautyblender om te voorkomen dat je huid toch droog oogt.

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation

Weleda Cold cream heb ik sinds kort in mijn visagiekoffer voor ladies met een zeer droge/schilferige huid

Met correcting concealer

Heb je geen last van opvallende oneffenheden, ga dan voor een luchtige vloeibare foundation of compact poeder. Eventueel in combinatie met een correcting concealer. Het voordeel hiervan is dat het altijd natuurlijker oogt, tenzij je teveel smeert.

Regel 2: juiste foundation kopen

Voor een flawless effect moet jouw juiste foundation kleur exact matchen met je huidskleur. Het testen van de kleur juistheid doe je NIET op je hand, maar op je kaaklijn. Als de kleur matcht met de kleur op je hand wil dit niet per se zeggen dat de kleur overeenkomt met de huidskleur van je gezicht. De huidskleur van je hand wijkt namelijk af van de kleur van je gezicht. Kortom, als je de foundation kleur niet ziet op je kaaklijn, heb je een goede kleur match. Mijn advies: deze foundation kopen.

Tip voor als je een verkeerde foundation hebt gekocht

Heb je een verkeerde foundation kleur gekocht? Geen ramp. Je kunt 2 dingen doen: mengen of weggooien. Aangezien weggooien zonde is gaan we uiteraard voor mengen. Dit kun je op een simpele manier doen.

 photo Foundation_lichter_maken_zpsfxrkfza3.jpg

Foundation lichter gemaakt met behulp van een dagcrème

Regel 3 Gij zult mengen

Als je geen juiste kleur kunt vinden is mijn advies: een iets donkere foundation kopen. Het is namelijk gemakkelijker om een iets donkerdere foundation lichter te maken met de spullen die je in huis hebt. Een donkere foundation kun je door middel van deze trucjes lichter maken:

 1. mengen met een dagcrème;
 2. oplichten met een lichtere foundation die je vast en zeker in huis hebt liggen;
Anderen lazen ook
Neo Geisha Patch Eyeliners van CATRICE

Als het probleem voornamelijk of ook te maken heeft met een verkeerde ondertoon van de foundation (je slaat bijvoorbeeld grijs uit), dan zul je ook de ondertoon van je foundation moeten aanpassen. Bij regel 4 leg ik uit hoe je dit kunt doen.

 photo Foundation_mengen_zpsddoxiznn.jpg

Cream concealer/foundation in verschillende kleuren. De gele en oranje correctie kleuren zijn handig om de ondertoon van je foundation mee te corrigeren

Regel 4: let op je ondertoon

Als je een rode (warme) ondertoon hebt, heb je weinig aan een foundation die een gele ondertoon heeft. Zelfs al lijkt de kleur kloppend te zijn, je zult er uitzien als Casper the friendly ghost. Stel dat je een foundation met de verkeerde ondertoon hebt gekocht, dan kun je dit gelukkig passend maken.

Als je foundation er grijs uitziet

 • Meng de foundation met oranje concealer als het ervoor zorgt dat je grijs uitslaat. Met de oranje kleur maak je jouw foundation warmer en sla je minder grijs uit. Tijdens het mengen zul je telkens in de spiegel moeten kijken of je foundation minder grijs uitslaat en het mengen dus is gelukt. Houdt er rekening mee dat je foundation lichter wordt als je de oranje concealer mengt. Als je geen lichtere kleur wilt hebben, kun je ook eerst de foundation aanbrengen en naderhand de oranje concealer, met behulp van een beauty blender, op je huid deppen. Hierdoor krijg je een warmere gloed. Indien nodig, kun je door middel van het gebruik van een warme transluscent powder, bronzer en blush de grijsheid weg werken;
 photo Foundation_verschillende_kleuren_zpsnynbh8b2.jpg

Deze vloeibare foundation kleuren heb ik o.a. in mijn visagiekoffer om kleuren naar wens te mengen.

Als je er te rood uitziet

 • Meng de foundation met een gele of banana concealer als het ervoor zorgt dat je er roder uitziet dan je daadwerkelijk bent. Met de gele kleur corrigeer je de rode ondertoon van de foundation. Tijdens het mengen zul je telkens in de spiegel moeten kijken of je foundation minder rood uitslaat en het mengen dus is gelukt. Als je geen gele of banana concealer wilt kopen, koop dan een foundation met een gele ondertoon waarmee je jouw foundation kunt mengen.

Regels 5: smeer met mate

5 tips voor het vinden en mengen van de juiste foundation photo Beauty_blender_Stippling_brush_zps74r9p5el.jpg

Zie hier een vochtige beauty blender en stippling brush.

Welke juiste foundation je ook gebruikt, smeer met mate! Je kunt het liefst te weinig aanbrengen dan te veel. Te weinig foundation op je gezicht kun je altijd aanpassen door een extra laagje aan te brengen. Als je direct ‘pancake stijl’ te werk gaat, zul je er onnatuurlijk uit zien en het er uiteindelijk af moeten halen. Doodzonde van je kostbare foundation.

Foundation aanbrengen

Gebruik een goede make-up kwast of een make-up sponsje en breng je foundation al stippend aan. Zelf breng ik foundation graag aan met een beauty blender of stippling brush.

Q | Foundation kopen: heb je zelf ook een tip? Laat een comment achter!

Lees ook

verschillende soorten concealers DIY wenkbrauwen epileren in de juiste vorm die bij je gezicht past vaseline op je gezicht dit is het resultaat Betaalbare oogschaduw paletten voor een natural look

About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Aartie Biharie says

  Gebeurd veel te vaak ? ik bemoei me er ook soms mee hoor, waarom zou ik t niet zeggen, irritant als je als verkoopster geen verstand hebt en klanten met verkeerde spullen wegstuurt!

  • MacBlogster says

   Of geen training? Of geen verdieping. Hoe het ook zij? Het kan niet. Ik hoop dat vrouwen meer gaan klagen en terug gaan met de verkeerd geadviseerde foundation.

  • Sabine Overduin says

   Als je daar gaat werken heb je wel iets van een visagie achtergrond nodig. Zelf er ook gesolliciteerd 😉 Maar ze geven ook training maar wat ik bv in amsterdam opmerk is dat ze idd maar al.te graag willen verkopen. Maakt niet uit wat je meeneemt. Mentaliteit van nu helaas..ik ben te eerlijk als verkoopster ?

  • Sabine Overduin says

   Dat wel idd maarja als je targets moet halen elke dag en niet zoals je baas iedereen alles aansmeert..Ben daarom ook uit de detailhandel gestapt. 🙂 Die mentaliteit is voor mij bikkelhard helaas, mis het enorm maar ik hou het niet meer bij.

  • MacBlogster says

   Oh jammer. Wat zou je graag willen doen?
   Ja, als men met targets werkt dan ‘snap’ ik dat sommigen kiezen voor een bepaalde koop methodiek. Maar als de klanten alle spullen terug brengen, heb je niks aan targets. De gemiddelde klant gaat waarschijnlijk niet eens terug met make-up. Of gebeurt dat wel?

  • Sabine Overduin says

   Momenteel heb ik geen idee, werk veel aan mijn blog en aan mezelf 🙂 Nou retouren qua make-up komt echt heel weinig voor..dat verbaasde mij dus ook enorm! Ik zou zelf zeker terug gaan als ik thuis zie dat het toch echt niet geschikt is voor mijn huidskleur. Retouren doen eigenlijk niks aan je targets van die dag trouwens, je moet zoveel per dag omzetten en gemiddeld per persoon voor €25,-/€30,- laten kopen..bij The body shop red je dat wel als je in amsterdam staat (toeristen met taxfree ;))

  • Sabine Overduin says

   Dat is zeker waar! Maarja 15 jaar detailhandel en een burnout destijds kado gehad helaas, ik ben nog even zoekende. Aah thnx ? Staat weer genoeg op de planning komende tijd ?

  • MacBlogster says

   Dat kan op zich wel kloppen, nek en gezichtskleur kunnen afwijken. Je kunt dan beter je nek meenemen of kijken welke kleur er tussen in valt. Daarom is het handig om op een kant van je gezicht uit te proberen in de winkel en in het daglicht te kijken zodat je ziet wat evt de verschillen zijn. Een verkoopster zou hier op moeten letten als je om advies vraagt.

 2. Fatima Jeylaani Osman says

  Dat is mij ook overkomen bij een MAC counter. Heeft ze mij een nw45 foundation geadviseerd en een nw50 concealer, echt belachelijk. Zag er echt niet uit, gelukkig een jaar later in het buitenland werd ik goed geholpen. Mijn shade is nc 50. Het is so jammer dat veel medewerkers geen verstand hebben van donkere huid.

 3. Renée Broka says

  Ik heb het gehad met mijn Clinique foundation. Ze gaf me een verkeerde kleur en dat zag ik nadat ik hem open gemaakt had. Ik mocht hem niet meer retouren omdat hij open was… Dag geld ? ik dacht dat Ici Paris beter was

  • MacBlogster says

   Ik heb een Lancome mascara gekocht bij ICI Paris. Die dingen kosten €33 per stuk. Ik vroeg naar een zwarte kleur en bij thuiskomst zag ik dat ik een paarse had gekregen. Ik heb het teruggebracht en een zwarte gekregen. Je kunt ze namelijk niet zelf pakken. Als ze moeilijk hadden gedaan zou ik boos worden en naar de manager vragen.

  • MacBlogster says

   Clinique foundation is echt niet goedkoop. Ik zou desnoods een mail naar Clinique Nederland sturen, plus op de fb pagina van Paris iCi een bericht achter laten over wat je is overkomen.

  • Renée Broka says

   Clinique is zeker niet goedkoop, maar het enige wat ik kan gebruiken met mijn gevoelige huid. Het is ondertussen al te lang geleden om er nu nog wat aan te doen… helaas

 4. Adelia Mendes says

  Ik was vorig jaar bij Kiko In Londen en dacht laat ik mij nou eens opmaken door een v die dames ?? de vriendin met wie ik was zei Omg je had t beter zelf kunnen doen! Mijn huid was grauw gekleurd! Ik heb geen beige ondertoon juist een warme ondertoon ?Trouwens bij de MAC is dat ook weleens gebeurd, dus …..

 5. Shei Fides says

  Ik heb het ook eens gehad, lekker in de douglas een make-up uitleg van blackup. Opgemaakt onder de gele lampen met een fantastisch resultaat. €43.- make up gekocht en helemaal blij, tot ik buiten kwam en iedereen me vreemd aankeek… Thuisgekomen in helder daglicht leek ik net een banaan, veel te geel???

 6. Amira Abdi says

  Dat is toch algemeen bekend dat je handen altijd het lichtste zijn. En die verkoopsters moeten vaak ook verplicht een visagie diploma hebben, ik geloof er nooit wat van dat zij die hebben.

  Vele winkels maken ze je ook op met travestie make-up (naja iets wat daar op lijkt dan)

 7. Femke Pronk says

  Ik ben laatst ff met een spiegeltje naar buiten gelopen om de foundation te checken, de Mac meneer had het wel op mijn kaak aangebracht maar de kleur was veel te geel en te donker. Hij zat er flink naast. Ik denk zelf dat het niet zo zeer uitmaakt welke huidskleur je hebt. Ook een lichte huidskleur bestaat in tig gradaties. Een goede foundation luistert gewoon heel nauw.

  • MacBlogster says

   Klopt deels. Hoe dan ook, een goede visagist/verkoper loopt met je mee naar buiten om te kijken of de kleur klopt. En als ze geen geschikte kleur hebben, adviseren waar je wel terecht kan ipv iets verkopen wat niet klopt. Maar ja, ik leef in La La Land.

 8. Monique van der Veer says

  Het beste is gewoon de klant op maken in de winkel en kijken wat het beste bij de huid past zo zie je het meteen… Kan de klant ook het product meteen aanvoelen ook wel belangrijk dacht ik zo. En ook service!! Veel zaken hebben er weinig verstand van.

 9. Siham Pakhrou says

  Ik was in Kiko in Milan, ik vroeg aan een verkoopster welke kleur foundation ik nodig heb voor mijn huid, ze keek me alleen aan en pakte gelijk een foundation en zei ja deze is goed voor je, terwijl het echt totaal niet voor mijn huidskleur was heb haar ook niet meer serieus genomen en ben zelf op zoek gegaan naar een goeie kleur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar