Skip to Content

Krullen steil föhnen met behoud van volume – dit is de manier

I love my curls, maar zo nu en dan vind ik het fijn om met steil haar rond te lopen. Je kent het wel de ‘Beyonce flow’. In dit blog artikel leg ik uit: in 3 stappen krullen steil föhnen met behoud van volume, zelfs als je kroeshaar hebt. Ik laat je ook zien welke haarproducten en tools ik gebruik.

Krullen steil föhnen

Voor een langdurig effect is het belangrijk dat je een goede föhn techniek gebruikt en je krullen goed voorbereid op de hitte. Door de onderstaande techniek toe te passen (zie uitleg en filmpje) zorg je ervoor dat je haar langer steil blijft, zonder dat je per sé een stijltang hoeft te gebruiken.

In het onderstaande Instagram filmpje heb ik mijn haar enkel geföhnt. Het is een week lang steil gebleven. Dit is net zo lang als wanneer ik mijn krullen steil tang.

Benodigdheden

 • Ten eerste een goede föhn met minstens 2 standen, een koele stand en een plat mondstuk. Dit geeft richting aan de luchtstroom en voorkomt dat je haar gaat pluizen. Ik gebruik al 16 jaar een CHI föhn. Mijn haar wordt er sneller droog door en het wordt niet statisch na het föhnen.
 • Een ronde föhn borstel voor het krullen steil föhnen met behoud van volume. Ik gebruik die van CHI vanwege de 40% snellere föhn tijd.
 • Heat protection. Dit komt in vele vormen: een spray, serum of mousse. Ik gebruik momenteel de Smooth Infusion Naturally Straight van Aveda in combinatie met de CHI Keratin Silk Infusion. Zo kun je bijvoorbeeld ook Aussie Take the Heat gebruiken, als je dit te duur vindt.
 • 4 Clips waarmee je delen ongeföhnd haren kunt vast zetten.

Stap 1: voorkom heat damage 

Stap 1 begint bij het beschermen van je haar. Voordat ik überhaupt een föhn of stijltang ter hand neem, pas ik eerst de volgende stappen toe om heat damage te voorkomen:

 1. Ik was mijn krullen met een curl friendly shampoo.
 2. daarna doe ik een haarmasker in en kam/borstel daarna pas mijn krullen;
 3. nadat ik het haarmasker door mijn haar heb gekamd/geborsteld, zit ik 20 minuten een haarstomer;
 4. hierna spoel ik het masker uit mijn krullen;
 5. vervolgens gebruik ik heat proctection die mijn krullen beschermt tegen de hitte van mijn föhn.

Let op: Ondanks het volgen van bovenstaande stappen, kun je toch heat damage oplopen door middel van dagelijks of wekelijks je krullen steil föhnen of tangen. Krullen die veranderen in steil piekerig haar voorkom je door zo min mogelijk hitte te gebruiken.

Zie hier 2 filmpjes laten de technieken zien voor krullen steil föhnen:

Stap 2: Haarscheiding maken

 1. Zorg ervoor dat je haren goed nat zijn;
 2. maak een middenscheiding;
 3. en verdeel vervolgens je haar in 4 delen door een scheiding net achter je oren te maken. Je hebt dan 2 delen aan de voorkant en 2 delen aan de achterkant. Zet je uitgekamde haren vast met clips.
 4. verdeel de heat protector over je haaraanzet bij de scheidingen, mocht je dit nog niet hebben gedaan.

Stap 3: Krullen steil föhnen 

 1. Zelf heb ik een CHI föhn met 2 standen. Ik gebruik meestal de 1e stand om mijn haar te föhnen. Hiermee voorkom ik hitte beschadiging en ondanks dat ik dik haar heb, krijg ik er mijn haar steil mee.
 2. Je begint met het föhnen van het haar aan de achterkant. Naderhand föhn je de voorkant.
 3. Ik pak om en om een pluk aan de achterkant van ongeveer 1 cm. Dus ik pak linksachter een pluk die ik föhn, vervolgens pak ik een pluk rechtsachter die ik ook weer föhn.
 4. Let op dat de pluk niet dikker is dan 1 cm, vooral als je wilt dat je krullen langer steil blijven zonder dat het gaat pluizen.
 5. In de bovenstaande filmpjes kun je zien welke techniek je moet toepassen voor het krullen steil föhnen met behoud van volume. Als je mijn uitleg volgt en de techniek uit het filmpje toepast, hoef je je haar naderhand niet te tangen. Ook niet als je kroeshaar hebt, zoals ik.
Krullen steil föhnen met behoud van volume - dit is de manier
Op deze foto zie je dat ik het haar van mijn dochter heb steil geföhnd op basis van de bovenstaande techniek.

Hoe lang blijft je haar steil?

Ik volg alle stappen die je kunt lezen in dit blog artikel. Hoe lang je haar steil blijft is afhankelijk van:

 1. je föhn techniek (lees dit blog artikel met alle stappen)
 2. en de voorbereiding van je haar. Hiermee zorg je ervoor dat je haar voldoende gehydrateerd is, zodat het niet direct wil gaan pluizen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je stap 1 in dit blog artikel toepast.

Naderhand kun je eventueel je krullen tangen zodat het nog langer steil blijft. Persoonlijk vind ik de volume die ik behoudt als enkel een föhn gebruik mooier. Dus ik skip liever het gebruik van de stijltang.

Heb je dit ook gezien?

Deze Denman brush past bij jouw krullenavocado haarmaskers speciaal voor droge krullen en droog kroeshaarAunt Jackie's Curl La La review: helpt dit tegen droge krullen?


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marie de Jonge

Wednesday 10th of July 2019

Je natuurlijke krullen stylen is soms een lastige klus. ik heb ook krullen van mezelf en heb heel wat producten geprobeerd voordat ik de juiste vond. Het blijft inderdaad een combinatie van de producten die je gebruikt en hoe je je haar föhnt.

Macblogster

Wednesday 10th of July 2019

Klopt. ls het op het föhnen aankomt, is je techniek heel belangrijk. Dit is van grote invloed op het resultaat en hoe lang het goed blijft. Dit geldt trouwens ook voor het tangen. Fijn dat je producten hebt gevonden die bij je haar passen.

Marie

Thursday 7th of March 2019

Goed om te weten dat je haar minder gaat pluizen wanneer je minder hitte gebruikt. Ik heb vaak last van pluizig en statisch haar. Wellicht moet ik mijn haar föhnen met koelere lucht. Ik ga het morgen gelijk uitproberen.

Zalla

Thursday 10th of November 2016

Beste MacBlogster,

Aller eerst wil ik je bedanken voor al je tips want ik heb er echt veel aangehad voor mijn krullen? Nu wilde ik je wat vragen...ik wil graag mijn haar stijl föhnen maar mijn haar blijft niet stijl. Dus ik krijgt t wel stijl met een föhn en borstel maar na een half uur gaat t alweer pluizen? ik heb ook speciaal spul van Chi gekocht voor anti pluis maar helpt niks. Dus wat doe jij precies? Is t beter als je haar helemaal goed droog is? Koude föhn op t laatst erop zetten?

Gr. Zalla

MacBlogster

Friday 11th of November 2016

Hoi Zalla, bedankt voor je reactie. Ik volg alle stappen die je kunt lezen in dit blog artikel. Het hangt van je techniek af hoe lang je haar stijl blijft. Als je naderhand eventueel tangt, blijft het langer stijl. Persoonlijk vind ik de volume die je behoudt als je enkel föhnt mooier. Het resultaat is dus afhankelijk van: 1. je föhn techniek (lees dit blog artikel met alle stappen)

2. en de voorbereiding van je haar. Hiermee zorg je ervoor dat je haar voldoende gehydrateerd is, zodat het niet direct wil gaan pluizen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je stap 1 in dit blog artikel toepast. Heb je het gelezen en toegepast? Werkt dit?

Daarnaast heb ik de volgende aanvullende tips die kunnen helpen:

1. Lees: http://macblogster.nl/4-haar-tips-die-ik-kreeg-tijdens-natural-hair-academy-paris/

2. Het gebruik van een haarstomer is ideaal als je last hebt van pluizig haar (en dus gebrek aan hydratatie). Zie: http://macblogster.nl/waarom-ik-een-secura-stoomkap-heb-gekocht-voor-mijn-krullen/

Als je geen haarstomer wilt aanschaffen, zou je het volgende kunnen toepassen:

3. Voordat je gaat stijlen een pre-poo kunnen overwegen: http://macblogster.nl/geweldige-tip-voor-gezonde-hoofdhuid-en-glanzend-haar/ en http://macblogster.nl/pre-poo-in-3-stappen-een-jeukende-hoofdhuid-voorkomen/

4. Wekelijks je haren behandelen met Ghassoul masker: http://macblogster.nl/diy-ghassoul-haarmasker-met-kokosmelk-cacaoboter/

Succes! En laat weten of het heeft geholpen.

Jennifer Loy

Sunday 5th of June 2016

Dit is een heel mooie foto met je natuurlijke haar zo. Groetjes uit SU

Dale Deenen

Saturday 4th of June 2016

Lashawne Lgnp

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.