Top

Krullen steil föhnen met behoud van volume – dit is de manier

I love my curls, maar zo nu en dan vind ik het fijn om met steil haar rond te lopen. Je kent het wel de ‘Beyonce flow’. In dit blog artikel leg ik uit: in 3 stappen krullen steil föhnen met behoud van volume, zelfs als je kroeshaar hebt. Ik laat je ook zien welke haarproducten en tools ik gebruik.

Krullen steil föhnen

Voor een langdurig effect is het belangrijk dat je een goede föhn techniek gebruikt en je krullen goed voorbereid op de hitte. Door de onderstaande techniek toe te passen (zie uitleg en filmpje) zorg je ervoor dat je haar langer steil blijft, zonder dat je per sé een stijltang hoeft te gebruiken.

In het onderstaande Instagram filmpje heb ik mijn haar enkel geföhnt. Het is een week lang steil gebleven. Dit is net zo lang als wanneer ik mijn krullen steil tang.

Benodigdheden

 • Ten eerste een goede föhn met minstens 2 standen, een koele stand en een plat mondstuk. Dit geeft richting aan de luchtstroom en voorkomt dat je haar gaat pluizen. Ik gebruik al 16 jaar een CHI föhn. Mijn haar wordt er sneller droog door en het wordt niet statisch na het föhnen.
 • Een ronde föhn borstel voor het krullen steil föhnen met behoud van volume. Ik gebruik die van CHI vanwege de 40% snellere föhn tijd.
 • Heat protection. Dit komt in vele vormen: een spray, serum of mousse. Ik gebruik momenteel de Smooth Infusion Naturally Straight van Aveda in combinatie met de CHI Keratin Silk Infusion. Zo kun je bijvoorbeeld ook Aussie Take the Heat gebruiken, als je dit te duur vindt.
 • 4 Clips waarmee je delen ongeföhnd haren kunt vast zetten.
Anderen lazen ook
7 Krullen kapsels voor als je behoefte hebt aan variatie

Stap 1: voorkom heat damage 

Stap 1 begint bij het beschermen van je haar. Voordat ik überhaupt een föhn of stijltang ter hand neem, pas ik eerst de volgende stappen toe om heat damage te voorkomen:

 1. Ik was mijn krullen met een curl friendly shampoo.
 2. daarna doe ik een haarmasker in en kam/borstel daarna pas mijn krullen;
 3. nadat ik het haarmasker door mijn haar heb gekamd/geborsteld, zit ik 20 minuten een haarstomer;
 4. hierna spoel ik het masker uit mijn krullen;
 5. vervolgens gebruik ik heat proctection die mijn krullen beschermt tegen de hitte van mijn föhn.

Let op: Ondanks het volgen van bovenstaande stappen, kun je toch heat damage oplopen door middel van dagelijks of wekelijks je krullen steil föhnen of tangen. Krullen die veranderen in steil piekerig haar voorkom je door zo min mogelijk hitte te gebruiken.

Zie hier 2 filmpjes laten de technieken zien voor krullen steil föhnen:

Stap 2: Haarscheiding maken

 1. Zorg ervoor dat je haren goed nat zijn;
 2. maak een middenscheiding;
 3. en verdeel vervolgens je haar in 4 delen door een scheiding net achter je oren te maken. Je hebt dan 2 delen aan de voorkant en 2 delen aan de achterkant. Zet je uitgekamde haren vast met clips.
 4. verdeel de heat protector over je haaraanzet bij de scheidingen, mocht je dit nog niet hebben gedaan.

Stap 3: Krullen steil föhnen 

 1. Zelf heb ik een CHI föhn met 2 standen. Ik gebruik meestal de 1e stand om mijn haar te föhnen. Hiermee voorkom ik hitte beschadiging en ondanks dat ik dik haar heb, krijg ik er mijn haar steil mee.
 2. Je begint met het föhnen van het haar aan de achterkant. Naderhand föhn je de voorkant.
 3. Ik pak om en om een pluk aan de achterkant van ongeveer 1 cm. Dus ik pak linksachter een pluk die ik föhn, vervolgens pak ik een pluk rechtsachter die ik ook weer föhn.
 4. Let op dat de pluk niet dikker is dan 1 cm, vooral als je wilt dat je krullen langer steil blijven zonder dat het gaat pluizen.
 5. In de bovenstaande filmpjes kun je zien welke techniek je moet toepassen voor het krullen steil föhnen met behoud van volume. Als je mijn uitleg volgt en de techniek uit het filmpje toepast, hoef je je haar naderhand niet te tangen. Ook niet als je kroeshaar hebt, zoals ik.
Krullen steil föhnen met behoud van volume - dit is de manier
Op deze foto zie je dat ik het haar van mijn dochter heb steil geföhnd op basis van de bovenstaande techniek.

Hoe lang blijft je haar steil?

Ik volg alle stappen die je kunt lezen in dit blog artikel. Hoe lang je haar steil blijft is afhankelijk van:

 1. je föhn techniek (lees dit blog artikel met alle stappen)
 2. en de voorbereiding van je haar. Hiermee zorg je ervoor dat je haar voldoende gehydrateerd is, zodat het niet direct wil gaan pluizen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je stap 1 in dit blog artikel toepast.
Anderen lazen ook
Wenkbrauwen epileren in de juiste vorm van je gezicht

Naderhand kun je eventueel je krullen tangen zodat het nog langer steil blijft. Persoonlijk vind ik de volume die ik behoudt als enkel een föhn gebruik mooier. Dus ik skip liever het gebruik van de stijltang.

Lees ook

Deze Denman brush past bij jouw krullenwaarom haarproducten niet werkenavocado haarmaskers speciaal voor droge krullen en droog kroeshaarAunt Jackie's Curl La La review: helpt dit tegen droge krullen?


About Macblogster

Blogger met kroeshaar & too much lipstick. Mijn missie: ervoor zorgen dat jij verliefd wordt op je krullen.

*Disclaimer* Mijn blog bevat o.a. affiliate links. Dit betekent dat als je op zo'n link klikt en een aankoop doet, ik een commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden. Het biedt mij enkel de gelegenheid om de extra kosten te financieren die gepaard zijn met het bijhouden van een blog. Ongeacht of ik wel of geen commissie ontvang, ik schrijf enkel over producten die ik persoonlijk zelf gebruik of naar tevredenheid heb getest. Dit kunnen gekochte of ontvangen producten zijn. Bedankt voor je begrip, support en het lezen van mijn blog!

Comments

 1. Crystal Hendrickx says

  ik fohn het eerst met een ronde borstel (de truc zit m in het goed ronddraaien van je borstel, daarmee polijst je je haar) en ik gebruik na het fohnen de remington volume maker als er toch nog eigenwijze plukjes tussen zitten.

  Ik heb er meestal een dag of 4 plezier van, maar als het regent ga ik alleen naar buiten met een hoed op, zou het liefst mijn douchemuts dragen om mijn mooi gefohnde haar te beschermen haha

  • MacBlogster says

   Haha, met een douchemuts naar buiten! Je kunt ook van die doorzichtige regen caps dragen, je weet wel die nu nog worden gedragen door oma's, ondanks dat ze 'hip' waren in de 70s. Daar heb ik ook nog eens meegelopen. I define hip, dus het kon mij niet schelen wat men er van vond. Mijn haar bleef stijl, dus….. 🙂

  • MacBlogster says

   Dank je wel Liesbeth, in het 1e filmpje voor Europees & Aziatisch haar kun je zien hoe je volume creëert.

 2. Homemadepicturemania Sao Nonac says

  Het is zo mooi! Van dat flesje had ik voorheen altijd die heerlijk olie van mijn kapsel! Dit is nieuw en ik ga het zeker even proberen! 😉

 3. Cara says

  Wat heb je toch mooi en veeeel haar. Ik vraag me af hoe lang je eigenlijk bezig bent met fohnen. Binnen een half uurtje ben ik wel klaar. Jij denk ik niet, toch?

 4. Enith van Tongeren-Stenhuijs says

  Krulspelden. Ja, old way. Soms vergeet je gewoon dat iets wat vroeger echt noodzaak was (of wat je dacht) nu opeens op een leuke manier kan werken. Het is niet meer zo’n must. Staat goed. ga ik ook weer eens proberen. Leuk om te zien.

 5. chucky1012 says

  Handige tips!
  Je dochters kapsel is mooi geworden.
  Misschien dat ik binnenkort toch weer eens mijn kapsel stijl zal maken dmv bovengenoemde tips…..

  Xoxo

 6. Zalla says

  Beste MacBlogster,

  Aller eerst wil ik je bedanken voor al je tips want ik heb er echt veel aangehad voor mijn krullen?
  Nu wilde ik je wat vragen…ik wil graag mijn haar stijl föhnen maar mijn haar blijft niet stijl. Dus ik krijgt t wel stijl met een föhn en borstel maar na een half uur gaat t alweer pluizen? ik heb ook speciaal spul van Chi gekocht voor anti pluis maar helpt niks. Dus wat doe jij precies? Is t beter als je haar helemaal goed droog is? Koude föhn op t laatst erop zetten?

  Gr. Zalla

 7. Marie says

  Goed om te weten dat je haar minder gaat pluizen wanneer je minder hitte gebruikt. Ik heb vaak last van pluizig en statisch haar. Wellicht moet ik mijn haar föhnen met koelere lucht. Ik ga het morgen gelijk uitproberen.

 8. Marie de Jonge says

  Je natuurlijke krullen stylen is soms een lastige klus. ik heb ook krullen van mezelf en heb heel wat producten geprobeerd voordat ik de juiste vond. Het blijft inderdaad een combinatie van de producten die je gebruikt en hoe je je haar föhnt.

  • Macblogster says

   Klopt. ls het op het föhnen aankomt, is je techniek heel belangrijk. Dit is van grote invloed op het resultaat en hoe lang het goed blijft. Dit geldt trouwens ook voor het tangen. Fijn dat je producten hebt gevonden die bij je haar passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ontvang gratis

3 video's

die je helpen bij een
betere verzorging van
jouw krullend haar