Skip to Content

Dankzij deze Krullen Routine Groeit Mijn Haar Als Kool

Heb je droog curly hair en op zoek naar een haar routine voor krullen? Ik vertel je mijn krullen routine van begin tot eind, inclusief haarwas schema.

Er wordt mij vaak gevraagd welke haarproducten ik gebruik en hoe ik mijn krullend haar verzorg (3c haar). In dit blog artikel vertel ik hoe mijn wekelijkse curly haar routine eruitziet. Heb je bijvoorbeeld last van droog curly hair, dan kun je deze routine tevens toepassen. Zelfs wanneer je geen 3c haar hebt.

Ook wanneer je last hebt van pluizig curly haar of haarbreuk (niet veroorzaakt door ziekte of medicatie), is het belangrijk om je hoofdhuid en haar wekelijks liefde te geven. Dit kun je onder andere doen door de onderstaande Curly Hair Routine uit te voeren.

Bij mij heeft het ervoor gezorgd dat mijn haar langer en voller is geworden. Op mijn kale plekken groeit gelukkig langzamerhand ook weer babyhaar.

haar routine krullen 3c haar
Op deze foto kun je mijn daadwerkelijke haarlengte zien als ik het heb geföhnt. Mijn haar was voorheen nooit zo lang. Lees hier mijn hair journey van jaar tot jaar, na mijn big chop.

Deze Krullend Haar Routine Zorgt Voor…

In mijn blog Big chop doen maar ben je bang? Lees deze tips & tricks, kun je heel goed zien hoe mijn haar langer en voller is geworden. Om jou hier ook bij te helpen vertel ik in dit blog artikel hoe:

 1. vaak ik mijn krullen was en op welke manier;
 2. ik voorkom dat mijn hoofdhuid droog en geïrriteerd raakt. Hiermee stimuleer ik de groei van sterker haar.
 3. ik de elasticiteit van mijn curly haar verbeter. Hierdoor heb ik minder last van haarbreuk;
 4. ik ervoor zorg dat mijn haar er gehydrateerd uitziet, in plaats van droog en pluizig.
krullen routine

Mijn Krullen Routine Stappenplan voor Mooier Haar

Wanneer ik een gezonde hoofdhuid en gezond ogende krullen wil hebben, dan volg ik deze 4 stappen uit mijn krullen routine.

Wil je een positief resultaat zien, pas deze routine dan wekelijks toe. Hiernaast kun je eventueel ook haarvitaminen slikken om het proces te versnellen.

1a. Haren wassen met shampoo

Afhankelijk van waar mijn haar en hoofdhuid behoefte aan hebben, gebruik ik over het algemeen 2 keer in de maand shampoo. Lees hier mijn shampoo reviews.

Wanneer ik shampoo gebruik, voer ik meestal een pre-poo uit. Verderop leg ik uit wat een pre-poo inhoudt.

7x De beste shampoo voor krullen zonder sulfaten (CG proof)

1b. Haren wassen met conditioner

De overige 2 weken was ik mijn haar met een conditioner met reinigende eigenschappen, een zogenaamde co-wash. Hiermee reinig ik mijn haar en hoofdhuid en voorkom ik dat ik eindig met droog haar en een droge hoofdhuid.

Waarschijnlijk vraag je je af waarom het handig is om een co-wash toe te passen in je krullen routine. Je kunt hier uitgebreid lezen waarom het goed is een co-wash te doen. Hieronder vind je het haren was schema dat ik toepas.

Anderen lazen ook: No Poo Methode Tips: Haren Wassen zonder Shampoo? Hoe dan?

1c. Haarwas schema krullen

Het schema dat je bijvoorbeeld kunt hanteren is:

 • Week 1: haren wassen met shampoo d.m.v. een pre-poo.
 • Week 2: haren wassen met behulp van een co-wash.
 • Week 3: haren wassen met shampoo d.m.v. een pre-poo.
 • Week 4: haren wassen met behulp van een co-wash.

Producten die je bijvoorbeeld kunt gebruiken, zie je hieronder. Ook zal ik verderop vertellen welke extra ingrediënten je eventueel nog kunt toepassen.

1d) Tip: essential oil toevoegen

Als ik bijvoorbeeld een jeukende hoofdhuid heb, voeg ik wel eens een essential oil toe aan mijn shampoo en/of conditioner. Als je last hebt van jeuk, kun je bijvoorbeeld lemongrass of rozemarijn toevoegen.

Jeukende hoofdhuid voorkomen door pre-poo photo Pre_Poo_Calendula_olie_zpsnabf1ck7.jpg
Ik pas regelmatig de pre-poo methode toe als ik mijn haren was.

1e) Pre-poo

Wanneer ik shampoo gebruik, doe ik dit meestal in combinatie met een pre-poo, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Wil je weten wat de pre-poo methode exact inhoudt en wat de voordelen zijn, lees dan:

2. Hair steamer

Na het wassen van mijn haar stoom ik mijn krullend haar 1 keer per week in combinatie met bijvoorbeeld:

Een haarstomer heeft een positief effect op de vochtbalans en elasticiteit van je krullen, vooral wanneer je dit in combinatie met een masker gebruikt.

Als ik een hair steamer gebruik zie ik direct verschil: mijn haar voelt zacht aan en mijn krullen zien er super gehydrateerd uit.

Waarom ik een haarstomer voor mijn krullen gebruik
Mijn hair steamer

3. Proteïne of Moisture treatment gebruiken

Om haargroei te kunnen stimuleren is het belangrijk dat je weet waar jouw haar behoefte aan heeft: proteïne of moisture based haarproducten. Wanneer je namelijk ‘de verkeerde’ haarproducten gebruikt, krijg je alleen maar droog en breekbaar haar.

Dit is niet wat je wilt, lijkt me. Lees dit blog artikel om te voorkomen dat je mogelijk verkeerde producten koopt: Haarproducten voor krullen: welke producten heb ik nodig?

Dankzij deze Krullen Routine Groeit Mijn 3c Haar Als Kool

Omdat mijn haar behoefte heeft aan proteïne, doe ik 1 keer per 6 weken een treatment in combinatie met het gebruik van een hair steamer. Daarna gebruik ik leave-in conditioner met proteïne.

Wanneer ik alleen maar moisture based haarproducten gebruik, krijg ik slap en droog krullend haar. Het gevolg is dat mijn haar helaas ook breekt.

Anderen lazen ook: Van haaruitval naar haargroei! Mijn haarverhaal

Anderen lazen ook: haren wassen met baking soda en appelazijn

4) Haarproducten gebruiken 

Na de bovengenoemde stappen hydrateer ik mijn haar met specifieke haarproducten voor krullen. Voorbeelden van haarproducten die ik (heb) gebruikt zijn:

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je haarproducten in je krulled haar kunt doen. De 2 meest populaire manieren om je haar optimaal te hydrateren zijn:

 • LOC methode
 • of Maximum hydration method

4a) LOC Methode

Zelf bestaat mijn krullen routine uit het toepassen van de LOC methode. Wanneer ik deze methode toepas, heb ik curly haar dat meerdere dagen gehydrateerd blijft:

 1. Uitleg LOC methode.
 2. Voorbeeld resultaat LOC methode.

Als je de LOC methode toepast kun je eventueel de Cream vervangen door een haarmousse of haargel, zoals Ecostyler of Kinky Curly Curling Custard.

haarproducten voor krullend haar

4b) Maximum Hydration Method 

Als de LOC methode niet werkt, dan heeft jouw haar misschien meer behoefte aan de maximum hydration method. In de onderstaande video kun je zien hoe je deze methode toepast.

Het resultaat

Wanneer je deze 4 stappen uitvoert, zul je ervaren dat je krullen niet meer droog of pluizig zullen zijn. Ook zul je je verbazen over hoe je mooi je krullen er uitzien. Trust me.

Hair tools curly hair routine

Het is trouwens ook handig om te weten welke tools je kunt gebruiken om je curly haar routine gemakkelijker te maken. Deze tools kunnen hierbij helpen:

Jeukende hoofdhuid voorkomen door pre-poo photo Pre_Poo_Tangle_teezer_zpsbyqd05oi.jpg
1 van mijn hair tools: Tangle Teezer voor dik en krullend haar

Q | Bij welke curly hair routine zweer jij? Zorgt dit ervoor dat je haar beter groeit?

Anderen lazen ook

lookfantastic.nl
bol.com
amazon.nl
Recente update: 31 mei 2023 - 14:48
lookfantastic.nl
amazon.nl
Recente update: 25 mei 2023 - 05:25

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Suzanne

Wednesday 5th of September 2018

Hoi, ik sport drie keer week erg intensief (boksen). Dan red ik het niet mijn haar 1x per week te wassen. Wat raad jij aan?

MacBlogster

Wednesday 5th of September 2018

Hoi Suzanne, je kunt eventueel een (milde) droogshampoo gebruiken en anders wassen met een conditioner.

Ester

Saturday 30th of December 2017

Trouwens, welke haarcrème zou geschikt zijn voor mijn haar (2c/3a)?

MacBlogster

Tuesday 2nd of January 2018

Hoi Ester, ik heb geen idee. Dit is een kwestie van uitproberen en weten welke haareigenschappen je krullen hebben. Mijn advies is om deze 2 blog artikelen te lezen. Ze zullen je wellicht op weg kunnen helpen en een antwoord op je vraag kunnen geven: 1. https://macblogster.nl/ken-jij-dit-geheim-voor-gezonder-en-langer-haar/ 2. https://macblogster.nl/zo-kun-je-testen-je-poreus-haar-hebt/ (onlangs aangepast, informatie aan toegevoegd).

Ester

Saturday 30th of December 2017

Dankjewel Angela voor de snelle reactie. Ik ga het ook op die manier proberen en de Bounce Curl bestellen, ik heb vandaag ook de leave in van curls Blueberry en de Jelle daarvan binnen gekregen. In het verleden werkte de Kinky Curly Custard niet bij mij en de Knot Today ook niet, maar misschien met deze routine wel....

MacBlogster

Tuesday 2nd of January 2018

Ik hoop het. Laat weten of dit beter uitpakt. Ik ben benieuwd!

Ester

Saturday 30th of December 2017

Hoi, ik heb een vraag (krultype 2c en 3a), ik ben nu de LOC methode aan het proberen; eerst wassen met sulfaat- en siliconenvrije shampoo, dan conditioner die ik met een speciale wetbrush door het haar heen borstel= 5 min. in laten werken, dan leave-in conditioner en jojoba olie, weer borstelen, dan wikkel ik mijn haar in een speciale krullenhanddoek (hydrofiel luier of oud T-shirt kan ook), de handdoek laat ik 5 min. zitten en dan plopik er creme of gel in.... Of is het beter om de creme/gel in het kletsnatte haar te doen en dan pas het haar in de handdoek wikkelen? Ik heb nl altijd veel pluis?

MacBlogster

Saturday 30th of December 2017

Hoi Esther, ik herken het probleem. Mijn haar werd minder pluizig toen ik mijn haarproducten op kletsnat haar ging aanbrengen. Mijn volgorde is als volgt: 1. Ik verdeel mijn haar in 4 parten en breng leave-in conditioner per part aan op kletsnat haar. 2. Daarna gebruik ik een haarcrème en spuit eventueel mijn haar weer nat met een plantenspuit. 3. Vervolgens doe ik gel in mijn haar (ipv een olie). Ik wissel af tussen Bounce curl, Eco Styler & Kinky Curly Custard. Momenteel is Bouncecurl favoriet totdat het flesje leeg is. 4. Hierna gebruik ik een handdoek om het druppelen tegen te gaan.

monique

Wednesday 15th of November 2017

Hi Angela, Ik heb een vraagje ...mijn haar groeit wel in lengte , maar valt vreselijk af vooral tijdens het wassen.....het is hierdoor erg dun geworden .....ik heb sinds deze week pre poo gedaan.....en ik gebruikt de sheamoisture blackcaster oil lijn voor mijn haar ....heb je misschien een tip voor me

alvast bedankt

MacBlogster

Wednesday 15th of November 2017

Hoi Monique, alle tips die ik je kan geven worden benoemd in dit blog artikel ("5 Stappen Curly Hair Routine voor een perfecte kruldefinitie"). Vooral Stap 3 & 4 vind ik persoonlijk de meest essentiële. Voer je deze al uit of heb je je hier in verdiept? Verder kun je deze blog artikelen lezen: https://macblogster.nl/category/haar-sneller-laten-groeien/

Succes!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.