Skip to Content

Dankzij deze Curly Hair Routine groeit mijn haar als kool

Er wordt mij vaak gevraagd welke haarproducten ik gebruik en hoe ik mijn krullen verzorg. In dit blog artikel vertel ik je mijn curly hair routine van begin tot eind. Als je last hebt van haarbreuk en droog haar dat niet gehydrateerd is, dan kun je deze routine tevens toepassen.

krullen challenge

Heb je last van pluizig haar of haarbreuk (niet veroorzaakt door ziekte of medicatie)? Als jouw antwoord “ja” is, is het belangrijk dat je wekelijks je hoofdhuid en haar hydrateert. Dit kun je onder andere doen door de onderstaande Curly Hair Routine uit te voeren. Bij mij heeft het ervoor gezorgd dat mijn haar langer en voller is geworden. Op mijn kale plekken groeit gelukkig ook weer babyhaar.

Macblogster krullen steil tangen

Op deze foto kun je mijn daadwerkelijke haarlengte zien als ik het heb geföhnt. Mijn haar was voorheen nooit zo lang. Lees hier mijn hair journey van jaar tot jaar, na mijn big chop.

Deze Curly Hair routine zorgt voor…

Zoals je op de onderstaande before & after foto’s kunt zien, zie je je dat mijn haar langer en voller is geworden. Om jou ook hierbij te helpen vertel ik je in dit blog artikel:

 1. hoe vaak ik mijn krullen was en op welke manier;
 2. hoe ik mijn hoofdhuid hydrateer en de elasticiteit van mijn krullen verbeter. Hierdoor heb ik minder last van haarbreuk en stimuleer ik mijn haargroei;
 3. hoe ik ervoor zorg dat mijn haar er gehydrateerd uitziet in plaats van droog en pluizig.

Dankzij deze Curly Hair Routine groeit mijn haar als kool

Lees ook: Van haaruitval naar haargroei! Mijn haarverhaal

Stappenplan voor mooier haar & een gezonde hoofdhuid

Als ik een gezonde hoofdhuid en gezonde krullen wil hebben dan volg ik deze 4 stappen uit mijn curly hair routine. Uiteraard kun je ook haarvitaminen slikken als je dit liever hebt, maar je kunt ook deze routine wekelijks uitvoeren om een positief resultaat te zien.

1a. Haren wassen met shampoo

Ik was mijn haar 2 keer in de maand met shampoo. Als ik shampoo gebruik, voer ik meestal een pre-poo uit. Lees hier mijn reviews over shampoo.

Lavera Moisture & Care shampoo & conditioner tegen hoofdhuidproblemen

Lavera Moisture & Care shampoo & conditioner voor een gevoelige hoofdhuid. Geschikt voor personen die allergisch zijn voor verschillende ingrediënten.

1b. Haren wassen met conditioner

De overige 2 weken was ik mijn haar met een conditioner met reinigende eigenschappen, een zogenaamde co-wash. Dit zorgt ervoor dat ik mijn haar hydrateer terwijl ik het tegelijkertijd grondig reinig. Het is namelijk belangrijk om je haar te ontdoen van viezigheid. Hiermee voorkom je dat je hoofdhuid niet voldoende hydrateert door een barrière van restjes haarproducten. Haargroei stimuleer je namelijk door je hoofdhuid goed te hydrateren en op een milde manier te reinigen.

1c. Schema krullen wassen

Het schema dat je bijvoorbeeld kunt hanteren is:

 • Week 1: haren wassen met shampoo d.m.v. een prepoo.
 • Week 2: haren wassen met een cleansing cream.
 • Week 3: haren wassen met shampoo d.m.v. een pre-poo.
 • Week 4: haren wassen met een cleansing cream.

Lees ook: haren wassen met baking soda en appelazijn
https://www.instagram.com/p/BnGWLSanm0G/?utm_source=ig_web_copy_link

1d) Tip: essential oil toevoegen

Als ik bijvoorbeeld een jeukende hoofdhuid heb, voeg ik wel eens een essential oil toe aan mijn shampoo en/of conditioner. Als je last hebt van jeuk kun je bijvoorbeeld lavendel toevoegen. Lees hier welke essentiële olie je kunt toevoegen als je last hebt van haarverlies. Ben je op zoek naar een recept voor haarversteviging, lees: De beste essential oils voor haarverzorging.

Jeukende hoofdhuid voorkomen door pre-poo photo Pre_Poo_Calendula_olie_zpsnabf1ck7.jpg

Ik pas regelmatig de pre-poo methode toe als ik mijn haren was.

1e) Pre-poo

Ik doe 2 keer per maand een pre-poo om een jeukende hoofdhuid te voorkomen, maar ook om haarbreuk te vermijden tijdens het wassen van mijn haar. Ik pas de pre-poo methode toe wanneer ik shampoo gebruik. Wil je weten wat de pre-poo methode inhoudt, lees dan:

2. Hair steamer

Na het wassen van mijn haar stoom ik mijn haar 1 keer per week in combinatie met bijvoorbeeld een Ghassoul haarmasker of een ander masker. Het voordeel van Ghassoul is dat het een detox voor je hoofdhuid is. Daarnaast stimuleert het haargroei omdat het de vochtbalans van je hoofdhuid en haar verbetert, vooral in combinatie met een hair steamer. Als ik een hair steamer gebruik zie ik direct verschil: mijn haar voelt zacht aan en mijn krullen zijn gehydrateerd zonder dat er een haarproduct aan te pas komt.

TIP 1: zie hier welke haarmaskers ik gebruik: reviews haarmaskers.
TIP: 2: lees hier meer over het gebruik van een hair steamer.
TIP 3: vind je een hair steamer te duur, dan is deze Heat Cap van Afro Ty een goedkopere optie.

Waarom ik een Secura hair steamer heb gekocht ondanks dat ik dacht dat ik het niet nodig had

Mijn hair steamer

3. Proteïne of Moisture treatment gebruiken

Om haargroei te kunnen stimuleren is het belangrijk dat je weet of jouw haar behoefte heeft aan proteïne of moisture based haarproducten. Als je namelijk de verkeerde haarproducten gebruikt krijg je alleen maar droog en breekbaar haar. Dit is juist niet wat je wilt. Lees dit blog artikel om dit te voorkomen: Haarproducten kopen: wat niemand je vertelt over de verzorging van je krullen

WeColour Dark bamboo argan silk 1Omdat mijn haar behoefte heeft aan proteïne, doe ik 1 keer per 6 weken een proteïne treatment in combinatie met het gebruik van een hair steamer. Daarna gebruik ik leave-in conditioner met proteïne. Als ik alleen maar moisture based haarproducten gebruik, krijg ik juist droog en pluizig haar. Het gevolg: haarbreuk.

4) Haarproducten gebruiken 

Na de bovengenoemde stappen hydrateer ik mijn haar met haarproducten voor krullen. Er zijn verschillende manieren en volgordes waarop je haarproducten in je haar kunt doen, de 2 meest populaire manieren om je haar optimaal te hydrateren zijn de:

 • LOC methode
 • of Maximum hydration method

Welke methode je gebruik is afhankelijk van je haareigenschappen. Hieronder leg ik uit wat dit inhoudt.

4a) LOC Methode

Zelf hydrateer ik mijn haar door middel de LOC methode. Als ik deze methode toepas, heb ik krullen die er meerdere dagen gehydrateerd uitzien. De LOC methode is over het algemeen geschikt als je hoog poreus haar hebt

 1. Uitleg LOC methode.
 2. Voorbeeld resultaat LOC methode.

Als je de LOC methode toepast kun je eventueel de Cream vervangen door een haarmousse of haargel, zoals Ecostyler of Kinky Curly Curling Custard.

haarproducten voor krullend haar

4b) Maximum Hydration Method 

Als de LOC methode niet werkt, dan heeft jouw haar waarschijnlijk meer behoefte aan de maximum hydration method. Deze methode is over het algemeen geschikt als je laag poreus haar hebt. Zie de onderstaande video waarin wordt uitgelegd hoe je deze methode toepast.

Het resultaat

Als je deze 4 stappen uitvoert, zul je ervaren dat je krullen niet meer droog en pluizig zullen zijn. Ook zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over hoe je mooi je krullen er uitzien. Trust me.

Hair tools curly hair routine

Het is tevens ook handig om te weten welke tools ik o.a. gebruik tijdens mijn curly hair routine. Ik gebruik:

Q | Bij welke curly hair routine zweer jij? Zorgt dit ervoor dat je haar beter groeit?

Jeukende hoofdhuid voorkomen door pre-poo photo Pre_Poo_Tangle_teezer_zpsbyqd05oi.jpg

1 van mijn hair tools: Tangle Teezer voor dik en krullend haar

Lees ook

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Suzanne

Wednesday 5th of September 2018

Hoi, ik sport drie keer week erg intensief (boksen). Dan red ik het niet mijn haar 1x per week te wassen. Wat raad jij aan?

MacBlogster

Wednesday 5th of September 2018

Hoi Suzanne, je kunt eventueel een (milde) droogshampoo gebruiken en anders wassen met een conditioner.

Ester

Saturday 30th of December 2017

Trouwens, welke haarcrème zou geschikt zijn voor mijn haar (2c/3a)?

MacBlogster

Tuesday 2nd of January 2018

Hoi Ester, ik heb geen idee. Dit is een kwestie van uitproberen en weten welke haareigenschappen je krullen hebben. Mijn advies is om deze 2 blog artikelen te lezen. Ze zullen je wellicht op weg kunnen helpen en een antwoord op je vraag kunnen geven: 1. https://macblogster.nl/ken-jij-dit-geheim-voor-gezonder-en-langer-haar/ 2. https://macblogster.nl/zo-kun-je-testen-je-poreus-haar-hebt/ (onlangs aangepast, informatie aan toegevoegd).

Ester

Saturday 30th of December 2017

Dankjewel Angela voor de snelle reactie. Ik ga het ook op die manier proberen en de Bounce Curl bestellen, ik heb vandaag ook de leave in van curls Blueberry en de Jelle daarvan binnen gekregen. In het verleden werkte de Kinky Curly Custard niet bij mij en de Knot Today ook niet, maar misschien met deze routine wel....

MacBlogster

Tuesday 2nd of January 2018

Ik hoop het. Laat weten of dit beter uitpakt. Ik ben benieuwd!

Ester

Saturday 30th of December 2017

Hoi, ik heb een vraag (krultype 2c en 3a), ik ben nu de LOC methode aan het proberen; eerst wassen met sulfaat- en siliconenvrije shampoo, dan conditioner die ik met een speciale wetbrush door het haar heen borstel= 5 min. in laten werken, dan leave-in conditioner en jojoba olie, weer borstelen, dan wikkel ik mijn haar in een speciale krullenhanddoek (hydrofiel luier of oud T-shirt kan ook), de handdoek laat ik 5 min. zitten en dan plopik er creme of gel in.... Of is het beter om de creme/gel in het kletsnatte haar te doen en dan pas het haar in de handdoek wikkelen? Ik heb nl altijd veel pluis?

MacBlogster

Saturday 30th of December 2017

Hoi Esther, ik herken het probleem. Mijn haar werd minder pluizig toen ik mijn haarproducten op kletsnat haar ging aanbrengen. Mijn volgorde is als volgt: 1. Ik verdeel mijn haar in 4 parten en breng leave-in conditioner per part aan op kletsnat haar. 2. Daarna gebruik ik een haarcrème en spuit eventueel mijn haar weer nat met een plantenspuit. 3. Vervolgens doe ik gel in mijn haar (ipv een olie). Ik wissel af tussen Bounce curl, Eco Styler & Kinky Curly Custard. Momenteel is Bouncecurl favoriet totdat het flesje leeg is. 4. Hierna gebruik ik een handdoek om het druppelen tegen te gaan.

monique

Wednesday 15th of November 2017

Hi Angela, Ik heb een vraagje ...mijn haar groeit wel in lengte , maar valt vreselijk af vooral tijdens het wassen.....het is hierdoor erg dun geworden .....ik heb sinds deze week pre poo gedaan.....en ik gebruikt de sheamoisture blackcaster oil lijn voor mijn haar ....heb je misschien een tip voor me

alvast bedankt

MacBlogster

Wednesday 15th of November 2017

Hoi Monique, alle tips die ik je kan geven worden benoemd in dit blog artikel ("5 Stappen Curly Hair Routine voor een perfecte kruldefinitie"). Vooral Stap 3 & 4 vind ik persoonlijk de meest essentiële. Voer je deze al uit of heb je je hier in verdiept? Verder kun je deze blog artikelen lezen: https://macblogster.nl/category/haar-sneller-laten-groeien/

Succes!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.